Vroege Vogels

Na-apen_21_11_2008

  •  
21-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mensen en apen lijken qua uiterlijk veel op elkaar. Maar volgens bioloog en consultant Patrick van Veen lijkt ook veel sociaal gedrag van apen op die van de mens, of op die van werknemers binnen een organisatie. Zo is de op zijn borst roffelende gorilla misschien wel de directeur met die grote auto.
Er is meer gedrag van apen dat lijkt op die van de mens, zoals vlooien. Vlooien is eigenlijk geen goede naam, want apen hebben zelden vlooien, juist omdat ze hun vacht zo goed laten verzorgen. Maar het versterkt de band. Moeders vlooien hun jongen, en groepsgenoten vlooien elkaar. Werknemers in een organisatie vlooien ook met elkaar. Hier gaat het bijvoorbeeld om een gesprek bij de koffieautomaat.
Patrick van Veen geeft via zijn bedrijf ape-managment training aan bedrijven, door te kijken naar het sociaal gedrag van apen. Basis voor de training vormt het onderzoek naar de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen in bedrijven, waarmee van Veen in 1999 is gestart. In 2004 verscheen van zijn hand het boek “Help! Mijn baas is een aap, een biologische kijk op sociaal gedrag in organisaties.” In mei 2007 is zijn tweede boek “Dierbare collega’s, apenstreken op de werkvloer” verschenen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.