De saola, een van de zeldzaamste en meest bedreigde zoogdieren ter wereld, is in Vietnam voor het eerst in 15 jaar met een cameraval vastgelegd.
Een team van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het Vietnamese ministerie van Bossen hadden cameravallen gezet in de Annamieten bergen in Centraal-Vietnam. De beelden zijn in september dit jaar gemaakt.
Heilige graal
Het WNF en andere organisaties als IUCN zijn razend enthousiast over de beelden. “We konden in eerste instantie onze ogen niet geloven. De saola is voor natuurbeschermers in Zuidoost Azië een soort heilige graal. Iedereen zoekt ernaar maar niemand kan hem vinden.’’, zegt Dr. Van Ngoc Thinh van WWF Vietnam. “Deze beelden geven hoop voor de toekomst van deze ernstig bedreigde soort.”
Een van de grootste ontdekkingen van de 20e eeuw
De saola is familie van het rund, maar lijkt qua uiterlijk meer op een antilope. Kenmerkend zijn de enorm lange, puntige hoorns en zijn bruin met wit gevlekte kop. Het zoogdier werd pas in 1992 ontdekt in de bossen van Vu Quang bij de grens met Laos. Een gezamenlijk team van het WNF en de Vietnamese overheid ontdekten bij een jager thuis een schedel met ongebruikelijk grote hoorns. Uit genetisch onderzoek bleek dat het om een tot dan toe onbekende soort ging. Destijds stond de wetenschappelijke wereld op zijn kop, want het was de eerste ontdekking van een groot zoogdier sinds 50 jaar.
Aziatische eenhoorn
Twintig jaar na zijn ontdekking weten we nog steeds heel weinig over het dier. Er leven naar schatting op zijn hoogst enkele honderden exemplaren in de dichte bossen in het grensgebied tussen Vietnam en Laos. Vanwege zijn uiterlijk en omdat het dier zo zeldzaam is wordt de saola wel de Aziatische eenhoorn genoemd. De laatste beelden van de saola dateren van 1999, in Laos.
Valstrikken en illegale jacht
In Vietnam is het rund in 1998 officieel voor het laatst in het wild waargenomen. De Vietnamese overheid spreekt van een historisch moment in de pogingen om de bijzondere biodiversiteit van het land te beschermen. In het gebied waar de beelden zijn gemaakt werkt WNF samen met de lokale gemeenschappen ondermeer aan het verwijderen van valstrikken en het bestrijden van illegale jacht, de grootste bedreigingen voor de saola.
“Sinds 2011 hebben boswachters maar liefst 30.000 strikken uit het leefgebied van het rund verwijderd. Ook zijn meer dan 600 illegale jagershutten weggehaald.”, zegt Dr. Van Ngoc Thinh van WWF Vietnam. De beelden zijn een bewijs dat natuurbescherming werkt.
De grote landschappelijke verschillen zorgen in Vietnam voor een zeer gevarieerde dierenwereld. Vietnam is een van de weinige landen ter wereld waar nog regelmatig soorten worden ontdekt. Aan de andere kant wordt ook op grote schaal gestroopt. De Javaanse neushoorn is er in 2010 uitgestorven vanwege de enorme vraag naar de hoorn van neushoorn. De grootste vraag naar neushoorns uit Afrika komt ook uit Vietnam.