NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Mysterie van de buffelkopeend

1 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
buffelkopeend.jpg

© Fotograaf: jopolak

Op de Gaatkensplas, in de buurt van een drukke Barendrechtse nieuwbouwwijk, leeft misschien wel de opmerkelijkste eend van Nederland: een buffelkopeend. Maar wat maakt hem zo bijzonder?
Allereerst is het opmerkelijk dat je in Nederland überhaupt een buffelkopeend tegenkomt. Deze soort leeft normaal gesproken in Alaska, Canada en langs de westkust van de Verenigde Staten. Als je er een in Nederland ziet, gaat het bijna altijd om exemplaar dat uit gevangenschap is ontsnapt. 
Buffelkopeend

© Fotograaf: kasteelheertje

Bewijs?
De Barendrechtse buffelkopeend is echter een wild exemplaar. Tenminste, als we afgaan op het oordeel van de CDNA, de  Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna . Zij hebben zich over de complexe zaak gebogen en concludeerden dat er geen bewijs was dat dit dier ontsnapt is: er zijn geen pootringen of beschadigingen aanwezig en hij vertoont geen afwijkend gedrag. 
Filmpje
In het filmpje hieronder een sfeerimpressie van de plas. De buffelkopeend zwemt tussen kuifeenden en tafeleenden in een warm najaarszonnetje:
Beroemd
Maar dat is nog niet alles: de Barendrechtse buffelkop is vooral beroemd vanwege zijn gedrag. Sinds 2004 keert hij namelijk elke winter weer naar deze plas. Waar hij buiten de winter om leeft, en of hij terugvliegt naar Amerika, blijft voorlopig een groot mysterie.
Typische kop
De Barendrechtse buffelkopeend is een mannetje. Dat kun je zien aan de donkergroene kop met een bruine vlek op de zijkanten en grote witte vlekken, beginnend achter de ogen en samenkomend op het achterhoofd. Verder zijn de hals, flanken en onderzijde wit en is zijn rug zwart.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.