Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Mysterie dode spreeuwen in Den Haag lijkt opgelost

6 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
spreeuw

© Spreeuw, foto: fozzje

Het mysterie rond de dode spreeuwen in het Huijgenspark in Den Haag lijkt opgelost. Uit toxicologisch onderzoek blijkt dat ze taxusgif hebben binnengekregen.
Er werden twintig dode spreeuwen onderzocht. Die bleken naast de onschuldige besjes van de taxusstruik ook de giftige delen van de struik in hun maag te hebben. Dit meldt vogelopvang De Wulp op Facebook . De Wageningen Universiteit heeft het onderzoek gedaan. De laatste maanden zijn er ongeveer 350 dode spreeuwen gevonden in het Haagse Huijgenspark.

Levers onderzocht

Vogelopvang De Wulp deed eerder ook zelf onderzoek op de spreeuwen maar kon niks vinden. "Dat betekent dat er iets dieper in de weefsels moet zitten", vertelt Sharon Lexmond terugblikkend tegen de NOS. Daarom zijn er twintig levertjes opgestuurd naar Wageningen voor toxicologisch onderzoek.

Snoeiafval

Het is normaal dat spreeuwen (resten van) besjes in hun maag hebben. De vogels lusten de taxusbesjes graag. Maar van de giftige delen van de plant blijven ze af. Lexmond van de vogelopvang vermoedt dat er ergens snoeiafval van de taxus heeft gelegen, waar de spreeuwen de besjes uit hebben gehaald en ze zo toch giftige stoffen binnen hebben gekregen.
Er was een vermoeden dat de vogels door mensen waren vergiftigd maar dit is dus niet het geval. "De dieren hadden een lege maag. Dat betekent dat ze misselijk waren, en dat wijten we dan aan het gif." Verzwakte spreeuwen haalden nog net de boom waarin ze sliepen, maar vielen daarna dood neer.

Meer onderzoek

Om zeker te weten dat de spreeuwen gestorven zijn door taxusgif, worden er nog eens twintig spreeuwenlevers onderzocht door dezelfde onderzoeker. De uitslag komt waarschijnlijk volgende week.
Bron: NOS
Koos Dijksterhuis schreef een column over het mysterie van de spreeuwen, lees en luister het hier terug.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.