Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Muurhooiwagen

6 nov 2014
  •  
leestijd 1 minuten
Verdrongen door de rode hooiwagen, was hij al uitgestorven gewaand in Nederland: de muurhooiwagen. Maar nu blijkt hij er toch nog te zijn, op twee piepkleine plekjes. 
De muurhooiwagen (Opilio parietinus) was vroeger was het een algemene soort in Nederland die overal voorkwam in de natuur. Tegenwoordig verschuilt de superzeldzame spinachtige zich echter. Eén groepje muurhooiwagens leeft in hartje Rotterdam. Een tweede groepje heeft zich teruggetrokken in een tunneltje onder het miljoenenlijntje in Zuid-Limburg. Zijn grootste concurrent is de rode hooiwagen, een van oorsprong Italiaanse soort. Deze heeft al bijna heel Nederland veroverd en wacht nu ook zijn kans af in de struiken rondom het tunneltje bij het miljoenenlijntje. Janine duikt met hooiwagendeskundige Jinze Noordijk het tunneltje in op zoek naar deze laatste nog standhoudende muurhooiwagens.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar