Vroege Vogels

Grote ecologische gevolgen door Trumps muur

  •  
02-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
Muur
De muur die president Trump wil gaan bouwen zal verregaande gevolgen hebben voor de diersoorten die op de grens van de VS leven. Deskundigen denken zelfs dat er mogelijk diersoorten door zullen uitsterven.
Steven Declerck onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), noemt de jaguar als soort die zou kunnen uitsterven door de bouw van de muur. Het dier dat zich vanuit Mexico weer in de USA heeft verspreidt zal door de muur afgesloten worden van de grote populaties die zich bevinden in het zuiden van het Amerikaanse continent. De populaties in de VS zijn te klein om op zich zelf te overleven.
Andere opvallende grote diersoorten die door de muur in moeilijkheden kunnen komen zijn de ocelot, de zwarte beer en het dikhoornschaap. Hiernaast zijn er ook talloze kleinere dieren die de dupe worden van de bouw van de muur. Dieren zijn gevoelig voor gemaakte barrières als een muur. De effecten van de muur op dieren variëren vaak per soortgroep", aldus dierenecoloog Kamiel Spoelstra van het NIOO. "Maar vooral gaat het erom: kan je als dier vliegen, springen en hoe groot is de populatie?"

Diversiteit

Er ontstaat op den duur versnippering van populaties. Als dieren niet meer bij elkaar kunnen komen vanwege de barrière in hun leefgebied, dan worden grote populaties opgedeeld in meerdere kleinere. "Juist die kleine populaties verliezen sneller hun genetische diversiteit, waardoor zij onder andere vatbaarder worden voor ziekten", vertelt Declerck.
Dieren hebben het sowieso lastiger in het gebied waar de muur wordt gebouwd. "Zo'n woestijn is weinig productief, waardoor er relatief al weinig dieren per vierkante kilometer leven. Zodra je daar een muur plaatst, maak je het alleen maar moeilijker voor de dieren die er leven", aldus Declerck. Voor de dieren betekent dat nog meer energie verbruiken voor de zoektocht naar voedsel of partners voor de voortplanting.

Wennen

Maar zullen de dieren uiteindelijk wennen aan die muur? "Kleine katachtigen zullen gewoon enorme stukken langs het bouwwerk lopen om te zoeken naar een plek waar ze naar de andere kant kunnen", aldus Spoelstra. "Je ziet dat ook bij rivieren, dan kijken deze beesten waar ze veilig kunnen oversteken, oftewel waar de kans het grootst is dat ze goed en wel de overkant halen."
"Wanneer er een doorgang is gevonden, zullen de beesten het snel en massaal in gebruik gaan nemen. Op deze plekken zal het dan relatief "druk" worden. Ook moet er gedacht worden aan gekke situaties bij grensovergangen voor mensen. "Dieren die als het donker is proberen langs te glippen om bij de andere zijde te komen", aldus Spoelstra.

Voordelen

Een positief argument dat wordt genoemd, is dat door de plaatsing van de muur er nieuwe soorten zullen ontstaan. Declerck is het hier niet mee eens en hij ziet dan ook geen enkel ecologische voordeel van de muur. "Het is zeer onwaarschijnlijk dat zich nieuwe soorten zouden vormen, en dat zou dan pas kunnen over een termijn van "tien- tot honderdduizenden jaren of meer" en "dan moet je nog maar hopen dat de huidige soorten die er leven niet al uitgestorven zijn".
Bron: NU.nl

Meer over:

muur, trump
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.