Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Mussen willen meer groen

7 nov 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
musman met 3 vv jong
Het gaat nog steeds niet goed met de huismus in Nederland. Onderzoeker René Oosterhuis denkt nu te hebben ontdekt waardoor dat komt.
De mussenstand is in de jaren negentig met de helft afgenomen. Die sterke daling is gelukkig tot staan gekomen, maar goed gaat het nog altijd niet met dit ooit zo alledaagse vogeltje. Sinds 2007 onderzoekt René Oosterhuis in zijn woonplaats Leek (Groningen) waaraan dat zou kunnen liggen. En inmiddels denkt hij een oorzaak te hebben gevonden, namelijk te weinig groen waardoor er te weinig insecten zijn. Als er te weinig insecten zijn, ligt het broedsucces lager. Mussen die groot worden gebracht met ander voedsel, zoals brood of zaden, zijn kleiner en lichter en hebben daarmee een kleinere overlevingskans, zo bleek uit Engels onderzoek.
Oosterhuis ontdekte dat dat fenomeen zich in stedelijk gebied veel vaker voordoet dan op het platteland. En dat heeft alles te maken met het ontbreken van groen in de stad. Mussen hebben behoefte aan hagen en meidoorns en die vinden ze steeds minder, nu mensen hun tuinen meer bestraten en harde schuttingen plaatsen in plaats van heggen. En als er groen in de tuin staat, is dat vaak uitheems groen uit tuincentra waar minder insecten op afkomen.  
trend huismus
Honkvast
Mussen zijn zeer honkvast en leven vaak in een gebied van slechts enkele honderden vierkante meters. Om te overleven, moeten ze in het voorjaar en in de zomer voldoende voedsel vinden in dit kleine gebied. Meer inheems groen in de tuin en in de openbare ruimte, als trekpleister voor insecten, zou dit vogeltje dus enorm helpen. Help de mus, en heel veel andere dieren, door van je tuin een Tuinreservaat  te maken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Beanie
Beanie9 nov 2016 - 19:05

Of het nu tot stand gekomen is of tot staan gekomen is of tot stilstand ( waar heb je het over) doet er niet toe. Feit blijft dat we beter onze tuinen moeten inrichten om de mussenstand omhoog te krijgen. Deze man doet goed werk. Hij zou een compliment moeten krijgen i. p. v. bijdehand gezeur. Taallessen horen wat mij betreft niet thuis op deze site. Bedankt René voor je verhaal. 

lama1948
lama19489 nov 2016 - 14:09

@ blushingmermaid: het moet zijn of a.daling is tot staan gekomen of b. tot stilstand gekomen. Dit heet contaminatie. Twee taalvormen vermengen.

blushingmermaid
blushingmermaid9 nov 2016 - 12:36

"Die sterke daling is gelukkig tot stand gekomen..." Moet volgens mij zijn: ...tot stilstand!