Vroege Vogels

Mussen nemen een zandbad | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
27-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
815 keer bekeken
  •  

Mussen nemen graag een zandbad. Door zandkorrels door hun veren te schudden verwijderen ze overtollig stuitkliervet. Zo worden hun veren niet te vet. "Door dagelijks gebruik zijn er ondertussen al meerdere kuiltjes gevormd," schrijft filmer Jon Riekert uit Losser. Dit is het winnende filmpje van deze week!

Waterbad

Een stof- of zandbad is het tegenovergestelde van een waterbad. Wanneer vogels in water badderen, spoelt het vuil van de veren en worden ze vochtig. Niet te vochtig, want dan kunnen ze niet meer weg vliegen bij gevaar. Natte veren helpen bij het uitsmeren van vet, dat uit de stuitklier komt. Met hun snavel verspreiden vogels het vet over hun veren. Daardoor zijn de veren waterafstotend en zijn ze bestand tegen een regenbuitje.

badderen_60ad5e1e085b8_medium

© CReuvers

Meer 'badderende' mussen

“Na een heel succesvol broedseizoen is de mussenkolonie in mijn stadstuintje gegroeid van 25 naar meer dan 40. Dringen geblazen dus in het zand!” Gefilmd door Kerstin de Haan uit Haarlem.

Meer over:

mussen, zandbad, badderen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.