Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Muntjak weinig waargenomen in Nederland

2 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
muntjak_03.jpg

© De Chinese muntjak is nog geen 50 cm hoog. Foto: Bernadette van Noort

De Zoogdiervereniging heeft, in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, in 2016 een verspreidingsonderzoek uitgevoerd naar de exotische muntjak; waar komt ze voor en in welke aantallen?

Resultaten

Het verspreidingsonderzoek is uitgevoerd van januari tot en met maart van dit jaar en heeft nieuw licht geworpen op de verspreiding van de muntjak in Nederland. Op de Veluwe is waarschijnlijk hooguit sprake van enkele individuen. In de provincie Noord-Brabant lijkt sprake te zijn van een kleine populatie. Daarnaast zijn er enkele locaties waar mogelijk slechts een of enkele individuen voorkomen. Eerdere schattingen van de muntjakpopulatie in Nederland van circa 100 (eind jaren negentig) en 50 tot 100 (2010) lijken op basis van de huidige inzichten dus overtrokken. Ondanks het bezits- en handelsverbod lijkt er toch sprake van incidentele lokale uitzettingen of ontsnappingen.

Nieuwe meldingen

Het blijft mogelijk dat lokaal een muntjak wordt waargenomen. Hierbij moet altijd goed worden onderzocht of de melding geen ree betreft. Meldingen van muntjaks blijven welkom en kunnen worden doorgegeven op Waarneming.nl , Telmee.nl en door te mailen naar de Zoogdiervereniging .
Tekst: Hans Hollander, Zoogdiervereniging
Bron: Nature Today

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.