Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mug vliegt verder en makkelijker dan gedacht

  •  
25-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1649 keer bekeken
  •  
mugg_01.jpg
Muggen vliegen gemakkelijk over open terrein en verder dan gedacht. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een vliegexperiment met steekmuggen, dat het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra doet.
Uit de gegevens blijkt dat de groep muggen na de eerste 50 meter nog even groot was en dat ze minstens 160 meter ver kunnen vliegen, zo liet Alterra woensdag weten. Aangenomen werd dat een groot deel van een groep vaak niet verder vloog dan die eerste 50 meter. Of de muggen nog verder hebben gevlogen dan 160 meter, wordt momenteel berekend.
Het instituut heeft de afgelopen 4 dagen per dag zo'n 1400 vrouwtjesmuggen teruggevangen. Vrijdag werden 10.000 muggen losgelaten op een afgebakend onderzoeksterrein. De onderzoekers willen achterhalen hoe ver de muggen vliegen in een open gebied zonder belemmeringen.
In de schemering en de nacht gaan muggen op zoek naar bloed en verspreiden ze zich over het terrein, ook over open veld met korte vegetatie en dus weinig beschutting.
De kennis die opgedaan wordt door dit experiment is belangrijk voor planologen. Zo kan bijvoorbeeld vastgesteld worden hoe ver een waterberging - een plek waar muggen welig tieren - verwijderd moet zijn van een woonwijk om niet voor overlast te zorgen. Ook wordt mogelijk duidelijk of bosjes of struiken tussen de waterberging en de woonwijk de overlast van muggen kunnen verminderen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.