Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Mountainbikers rijden reptielen plat

11 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
doodreptiel_pad

© Op de MTB route ligt doodgereden zandhagedis - bron Anton van Beek

Meer dan veertig dode reptielen in vier en een halve maand. Dat is de tol die de mountainbikeroute dwars door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug eist. Maar met een simpele wegomlegging kan dit aantal slachtoffers omlaag gebracht worden.
Volgens Anton van Beek van natuurmuseum Holterberg en reptielenteller bij Ravon moet een deel van de route worden verlegd zodat er niet meer slachtoffers vallen.

Route dwars door de heide

Van 9 mei tot en met 19 september 2018 bracht Anton van Beek een bezoek aan vier locaties binnen het park. Allemaal plekken waar de mountainbikeroute door de heide loopt. En dat is juist het leefgebied van het symbool van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug: de zandhagedis. Volgens Anton van Beek werken de smalle, kuilvormige en zanderige fietspaden als een magneet op koudbloedige dieren als de zandhagedis, de levendbarende hagedis en de hazelworm.
De mountainbikeroute wordt steeds vaker bezocht en hierdoor worden steeds meer dieren aangereden of doodgereden. Anton van Beek heeft zijn bevindingen naar de Provincie Overijssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gestuurd en gevraagd om maatregelen. 

Oplossingen

Door zandplekken aan te leggen waar de hagedissen in het voorjaar in alle rust kunnen opwarmen, eitjes leggen en jongen krijgen, probeert Staatsbosbeheer de reptielen te beschermen. Paden afsluiten in de periode dat de reptielen veelvuldig op de paden zitten is dan ook een van de maatregelen die worden onderzocht.
reptielendood

© Platgereden reptielen door Mountainbikers - Bron Anton van Beek

Lees informatie via RAVON

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

avatar
ellisb11 jan 2019 - 12:56

Dieptriest en dan te bedenk \en dat wij in Nederland niet eens Mountains hebben.  Is het nu echt nodig dat mensen op grove fietsjes door de natuur razen en alles en iedereen van de sokken rijden? Op wandelpaden wordt je vaak ook al zowat aangereden of je wordt door schreeuwen en gebel opzij gemaand. Moet niet gekker worden.

avatar
maro11 jan 2019 - 13:42

Mountainbikers, een ramp voor de natuur. Laten we zorgen dat de beheerders ervoor kunnen zorgen dat mountainbikers niet meer hier kunnen rijden en bedenk andersoortige routes. De mountainbikers zijn er en ze blijven, maar het moet echt anders!

avatar
dimphena11 jan 2019 - 14:00

Ik vind het zo wie zo geen goed idee om met mountainbikers door de schaarse en kwetsbare natuur die  Nederland heeft te crossen.

avatar
pk4911 jan 2019 - 20:43

anti-bikers voorzieningen aanleggen,zoals ondiepe sleuven en drempels om het rijden zo ongemakkelijk te maken.

avatar
natuurbelang13 jan 2019 - 11:43

Geweldig onderzoek van Anton van Beek. De eerste die dit durfde te onderzoeken. Stichting Natuurbelang heeft tientallen dode zandhagedissen gevonden op de betonnen fietspaden in de Schoolse Duinen en de populaties in kaart gebracht. Staatsbosbeheer wil daar nu een nieuwe MTB route aanleggen dwars door grote populaties zandhagedissen. Dat zal zeker tot een slachtpartij leiden onder de zandhagedissen. Een rechtszaak tegen dit MTB pad hebben wij al gewonnen, er lopen nog meer rechtszaken en handhaving tegen. Staatsbosbeheer wil echter van geen wijken weten. Het is duidelijk dat Staatsbosbeheer inzake MTB paden een zeer dubieuze rol speelt. Ze faciliteren optimaal. De materialen van de MTB club om de route te onderhouden staan gebroederlijk naast de materialen van Staatsbosbeheer op het terrein.  Dit onderzoek zou de ogen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten moeten openen. Natuurmonumenten moet ook per direct stoppen met het organiseren van night-rides, nachtelijke MTB tochten. 

Op de Facebook pagina van Natuurbelang of de website is meer informatie te vinden.