Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mosselwad

  •  
06-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Het project Mosselwad volgt de ontwikkeling van zich herstellende mosselbanken gedurende vier jaar. Wetenschappers gaan op Texel bekijken hoe een mosselbank groeit door voortplanting, en hoe die weer kleiner wordt door storm en stroming of doordat vogels de mossel opvreten.
Het project heeft als uiteindelijk doel om met ingrijpen van de mens de mosselbanken weer op gang te helpen. En met deze kennis kunnen er in de toekomst wellicht nieuwe experimentele mosselbanken worden aangelegd.
Een mosselbanken is een enorme opeenhopingen van levende en dode mossels. De schelpen vormen het harde substraat voor jonge mossels en op deze wijze kan zich een rifachtige structuur, een mosselbank vormen. De mossels zetten zelf zeer veel slib in en rond de mosselbank af. De mossels zelf zijn met draden aan elkaar vastgehecht. Op deze wijze kan er een verschillende decimeters boven het wad uitstekend stabiel mossel'rif' gevormd worden.
Meer informatie over Mosselwad
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.