Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mosselvissers snel aan de slag

  •  
02-09-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mosselen.jpg
De mosselvissers krijgen eerder dan in voorgaande jaren hun najaarsvergunning om te vissen op de Waddenzee. Ze kunnen daardoor hoogstwaarschijnlijk eind deze maand beginnen met de vangst van mosselzaad. Een vroeg begin van de vangst is niet alleen gunstig voor de vissers, het komt ook de natuur ten goede, aldus het ministerie van LNV.
Natuurbeschermers en mosselvissers besloten vorig jaar om elkaar niet langer bij de rechter uit te maken voor rotte vis, maar met elkaar te overleggen. Nu hebben ze afgesproken dat de mosselsector eerder de vergunning kan krijgen. In een zogeheten visplan staan omvang en samenstelling van de visvloot, de vislocaties, de hoeveelheid op te vissen mosselzaad en de visdagen.
Een snel begin is van belang. Mosselzaad mag alleen worden gevangen op instabiele banken, dus op plaatsen waar het mosselzaad verloren dreigt te gaan door storm, stroming of hongerige zeesterren.
De vissers zijn er daarom als de kippen bij om het mosselzaad, kleine mosseltjes van 1 tot 2 centimeter, over te brengen naar de kweekpercelen. Daar kunnen meer mosselen de winter overleven, hoewel ze dan nog wel te maken hebben met beschermde vogels die hen willen opeten.
Het duurt twee jaar voordat de mosselen geschikt zijn voor het etensbord.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.