Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mosselen moeten blauwalgen uit vijver eten

  •  
25-04-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
blauw_alg_06.jpg
Mensen kunnen gezondheidsklachten krijgen als ze in aanraking komen met blauwalgen, maar voor mosselen zijn de bacteriën blijkbaar een lekker maaltje. Het waterschap Brabantse Delta hoopt dat mosselen de Linievijver in Breda algenvrij zullen maken door ze allemaal op te eten.
Het waterschap maakte donderdag bekend een jaar lang te bekijken of de mosselen doen waarvoor ze worden ingezet. Als de proef slaagt zet het waterschap ook in andere vijvers mosselen in.
Blauwalgen zijn bacteriën die van nature voorkomen in water, maar floreren als het warmer dan 20 graden wordt. Bij een explosieve groei vormt zich een groene laag op het water. De algen veroorzaken een zuurstofgebrek waardoor vissen kunnen sterven. Sommige blauwalgen scheiden giftige stoffen af die bij mensen huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en darmklachten kunnen veroorzaken.
Als het water afkoelt en de zonsterkte afneemt, verdwijnen blauwalgen vanzelf weer.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor