Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mosplant kan eeuwenlang slapen onder ijs

  •  
28-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
alaska.jpg
Mosplanten kunnen een eeuwenlange slaap houden onder een gletsjer en daarna toch weer groeien als ze worden blootgesteld aan daglicht. Dat blijkt uit Canadees onderzoek, meldt het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).
Opvallend goed
De onderzoekers van de Universiteit van Alberta hebben de flora van Ellesmere Island op de Canadees-Arctische archipel bestudeerd. Het viel hen daar voor het eerst op dat de mosplanten (Bryophytha), die aan het licht kwamen onder terugtrekkend ijs, er opvallend goed uitzagen.
400 jaar
Er leken zelfs nieuwe, groene takken zichtbaar, wat wees op groei. Op basis van koolstofdatering hebben de wetenschappers ontdekt dat het mos al ruim 400 jaar onder het ijs zat.
Gunstige omstandigheden
De onderzoekers zagen later in een laboratorium dat mosplanten veelzijdige cellen hebben waaruit nieuwe planten kunnen ontstaan. Mosplanten bezitten een opmerkelijke biologische weerstand. Hierdoor overleven ze lange, droge periodes en starten vervolgens onder gunstige omstandigheden weer met groeien.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.