Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mosdiertje 'Pentapora' in Nederland gevonden

  •  
04-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
mosdiertje.jpg

© Foto: Sytske Dijksen

Als een kanten koraaltje zaten kalkskeletjes vastgehecht aan een plastic krat: het mosdiertje Pentapora. Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond ze op het strand van de Texelse Hors. “Zodra er iets van plastic aanspoelt bekijk ik het goed om te zien of er bijzondere diertjes op zitten” zegt Sytske. Het bleek dit keer een diersoort te zijn die nog nooit in Nederland was gevonden. Een primeur dus!
Mosdiertjes
Mosdiertjes zijn hele kleine zeediertjes die in kolonies samenleven. Ze bouwen stevige kalkhuisjes die bij elke soort anders zijn. Elk ‘huisje’ is hooguit een millimeter groot. Het diertje steekt de tentakels, waarmee het plankton eet, naar buiten.
Pentapora
Het kalkskelet van Pentapora is opvallend omdat de skeletjes haaks op de ondergrond staan en daardoor een kantpatroon vormen. De levende dieren zijn oranje van kleur. Aan de kusten van het Kanaal en Zuid-Engeland komt Pentapora veel voor. Maar in Nederland was dit mosdiertje nog nooit eerder aangespoeld. Dankzij het drijvende krat hebben we er nu een nieuwe soort bij.
Tekst: Ecomare
Foto's: Sytske Dijksen, Foto Fitis
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor