Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Op zoek naar het mooiste ‘Waddenwoord’

13 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
961 keer bekeken
zanderosie_schiermonnikoog

Zanderosie op Schiermonnikoog

© Fotograaf tijntjesmile

Kwelder, wadplaat, slufter, maar ook baggerbezwaar of eilandstaart. Het genootschap Onze Taal en de Waddenacademie gaan vanaf nu op zoek naar het mooiste ‘Waddenwoord’. Het gaat om een bestaand woord dat het Waddengebied het beste kenmerkt. In Vroege Vogels een gesprek met een van de initiatiefnemers, Katja Philippart, directeur van de Waddenacademie.
Kwelder bij Striep op Terschelling

© fotograaf : Gerda Kuijper

Monnikensloot

Veel gebiedsnamen in de Wadden verwijzen naar landschappelijke kenmerken of menselijk gebruik. Zo verwijst het woord ‘Blinkert’ naar ‘in het zonlicht blakende hoge duinen’, zoals op Ameland. Een geul als ‘Monnikensloot’ onder Vlieland verwijst naar de monniken van Ludingakerke (bij Harlingen), die in de late middeleeuwen land hadden op Vlieland en Texel.

Doorwaadbaar

Volgens Onze Taal is het woord ‘wad’ een van de eerste op het latere Nederland betrekking hebbende woord dat werd opgeschreven. De Romeinse geschiedschrijver Publius Tacitus noteerde bijna 2000 jaar geleden ‘vada’, de voorloper van ‘wad’. Hij doelde daarmee op de ondiepten en de doorwaadbare plekken in wat tegenwoordig het Waddengebied heet.
Miljoenen plastic korreltjes op Schiermonnikoog

Bijna een jaar na de containerramp liggen er nog steeds miljoenen plastic korreltjes op het strand en in de duinen.

© Cynthia Borras

Zwerfgoed

Volgens de initiatiefnemers van de verkiezing is de taal van het Waddengebied zo dynamisch als het gebied zelf: er ontstaan voortdurend nieuwe woorden en uitdrukkingen. Zo maakt de Waddenschilder Geert Busser onderscheid tussen de ‘zandtoerist’ (bezoeker van de Noordzeestranden en een eigentijdse variant van het oudere badgast) en de ‘sliktoerist’ (bezoeker van het wad). De historicus Albert Buursma muntte het zich door de Waddenzee verspreidende afval van de MSC Zoe als ‘cultureel zwerfgoed’.

Kijk hier voor meer informatie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema11 jun 2021 - 18:01

geef het goede antwoord

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp