Vroege Vogels

Mooiste natuur in Limburg en Drenthe

  •  
17-08-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_119592.jpg
De twee mooiste landschappen van Nederland liggen in Drenthe en Limburg. De Drentse Aa en het Limburgse Gulp- en Geuldal kregen dinsdag vijf sterren toegekend door de stichting Natuur en Milieu.
Dat gebeurde in het Zuid-Limburgse Camerig bij Vijlen, waar drie burgemeesters en twee loco-burgemeesters uit het omringende heuvelland de eerste exemplaren kregen van Mooi Land, een nieuwe gids waarin een of meer sterren worden toegekend aan vijftig Nederlandse landschappen.
Natuur en Milieu deelt voortaan jaarlijks sterren uit aan landschappen, vergelijkbaar met aan restaurants toegekende culinaire sterren.
Landschappen kunnen sterren krijgen voor het unieke karakter van het gebied, voor waarden op het gebied van ecologie, cultuurhistorie en beleving en voor natuurrecreatie. Met Mooi Land wil Natuur en Milieu een discussie op gang brengen over de kwaliteit van het Nederlandse landschap. Die kwaliteit moet beter, een leefomgeving van hoge kwaliteit is immers geen luxeartikel, zei directeur M. de Rijk van Natuur en Milieu dinsdag tijdens de presentatie.
De Drentse Aa kreeg de sterren niet alleen vanwege de Hunebedden en schaapskooien, maar vooral ook omdat de geschiedenis er goed ,,leesbaar'' is in het landschap. Voor het Geul- en Gulpdal geldt hetzelfde, en bovendien heeft het de oudste geologie van Nederland, de oudste landbouwgronden, talloze holle wegen, meanderende waterlopen, bossen, en middeleeuwse boerderijen, en dat alles in een glooiend en dus voor Nederland uniek heuvellandschap.
De Rijk waarschuwde wel dat het Zuid-Limburgse gebied bedreigd wordt door toenemende overlast door verkeer en lawaai en door nog in gang zijnde herinrichtingen. ,,De uitdaging is te zorgen dat je de sterren niet kwijtraakt'', aldus De Rijk.
In totaal kregen vijf landschappen een ster, 34 kregen er twee of drie, negen kregen er vier en twee vijf sterren.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.