Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Mooiste merelzang van Nederland

16 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
f9798aa964.jpg

© Fotograaf: jaban43

In 2010 werd de Turdus merula , ofwel de merel, verkozen tot de mooiste zanger van alle vogels in Nederland. Twee jaar later werd de zang van de merel zelfs uitgeroepen tot het allermooiste natuurgeluid. Die 1 miljoen zwarte zoetgevooisde vogels zingen zeker niet allemaal even mooi. Sterker nog, sommige merels zijn enorm saai en anderen zingen zo vals als een kraai, aldus geluidenverzamelaar Henk Meeuwsen.
Vroege Vogels organiseert samen met Henk Meeuwsen een nieuwe verkiezing. We zijn op zoek naar de allermooiste merelzang van Nederland. De winnende merel wordt vereeuwigd door een Nederlandse muzikant.
In de vogelwereld zijn het doorgaans de mannetjes die zingen. Daarom zal de Nederlands kampioen merelzang ook zeker een man worden. Maar het nieuwe originele lied waarin hij mag meezingen wordt gemaakt door: Ellen ten Damme!
Let op: merelgeluiden kunnen niet meer opgestuurd worden. We hebben meer dan 200 geluiden opgestuurd gekregen en we gaan nu bepalen welke merel het mooist kan zingen en Ellen ten Damme zal daar mee aan de slag gaan.

In het algemeen geldt voor het opnemen van een zingende merel:

- Neem maximaal 3 minuten geluid op
- Beschrijf waar, wanneer en hoe laat je de merel hebt horen zingen
- Vergeet je volledige naam niet te vermelden
- Insturen kan niet meer
Wanneer je jouw geluid instuurt ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.
Video met materiaal van Laurine Smith, Dick Harrewijn en Annet Piet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.