Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Mooi Binnenveld: natuurgebied in wording

22 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Frank Berendse is ecoloog aan de WUR en vaste gast in Vroege Vogels. Samen met een aantal andere natuurminnaars heeft hij via een crowdfundingsactie geld opgehaald om maar liefst 50 hectare grond te kopen bij Wageningen. De stichting kreeg de naam Mooi Binnenveld.

Het veld ligt tegen een blauwgrasland- natuurgebied aan dat geschrapt dreigt te worden van de Natura2000 lijst omdat het te klein zou zijn. De vallei waarin het gebied ligt was ooit een vochtig moerasgebied en is na de oorlog met veel kunstmest en ophogingen omgevormd tot landbouwgebied. 

Landbouwgrond verandering in natuur

Deze groep ‘burgers’ probeert dit weer gedeeltelijk ongedaan te maken. Ze hebben met hulp van de provincie de bovenste laag rijke landbouwgrond afgeschraapt en het gebied zo weer verschraald. Het kwelwater kan nu weer makkelijker opkomen en ze gaan kijken wat er gebeurt.

Frank weet nog uit oude inventarisaties uit de jaren 30 dat er ooit veel orchideeën voorkwamen. Alle betrokkenen vinden het enorm spannend welke planten er terugkomen en daarbij natuurlijk welke vogels en insecten. 
De grond is in 2019 afgeschraapt dus dit is het eerste voorjaar dat het echt losgaat. Er komen al verschillende pioniersplanten op, er broeden wulpen en er vliegt een velduil.

Vroege Vogels ontdekt Wageningen, vrijdag 22 mei 2020 om 19.55u op NPO 2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar