Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mooi Binnenveld: natuurgebied in wording

  •  
22-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
286 keer bekeken
  •  
Frank Berendse is ecoloog aan de WUR en vaste gast in Vroege Vogels. Samen met een aantal andere natuurminnaars heeft hij via een crowdfundingsactie geld opgehaald om maar liefst 50 hectare grond te kopen bij Wageningen. De stichting kreeg de naam Mooi Binnenveld.

Het veld ligt tegen een blauwgrasland- natuurgebied aan dat geschrapt dreigt te worden van de Natura2000 lijst omdat het te klein zou zijn. De vallei waarin het gebied ligt was ooit een vochtig moerasgebied en is na de oorlog met veel kunstmest en ophogingen omgevormd tot landbouwgebied. 

Landbouwgrond verandering in natuur

Deze groep ‘burgers’ probeert dit weer gedeeltelijk ongedaan te maken. Ze hebben met hulp van de provincie de bovenste laag rijke landbouwgrond afgeschraapt en het gebied zo weer verschraald. Het kwelwater kan nu weer makkelijker opkomen en ze gaan kijken wat er gebeurt.

Frank weet nog uit oude inventarisaties uit de jaren 30 dat er ooit veel orchideeën voorkwamen. Alle betrokkenen vinden het enorm spannend welke planten er terugkomen en daarbij natuurlijk welke vogels en insecten. 
De grond is in 2019 afgeschraapt dus dit is het eerste voorjaar dat het echt losgaat. Er komen al verschillende pioniersplanten op, er broeden wulpen en er vliegt een velduil.

Vroege Vogels ontdekt Wageningen, vrijdag 22 mei 2020 om 19.55u op NPO 2!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.