Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Monumentaal woonhuis wordt energieneutraal

  •  
13-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zonnecellen.jpg
Zonnepanelen op het dak, extra isolatie, een verwarmingsketel met een hoog rendement, regenwater om de wc mee door te spoelen. In nieuwbouwhuizen vrij gebruikelijke maatregelen om een huis energiezuinig te maken. Maar in een oud, monumentaal huis ligt het net even iets anders. Paul Bloemen (47) en Liepje Paalman(39) hebben de sleutel gekregen van hun huis in Driebergen. Samen met Liesbeth Wassenberg, alias de Bouwvrouw, verbouwen ze het monumentale pand.
In alles lijkt het op een normale verbouwing, maar het drietal staat voor een vooruitstrevend verbouwingstraject. De villa uit 1920 wordt volgens de provincie Utrecht het eerste energieneutrale monumentale woonhuis in Nederland. De pioniers hebben er tonnen voorover om hun oude villa energieneutraal de 21ste eeuw in te loodsen.
,,Het huis voorziet in zijn eigen energie'', legt Bloemen uit. ,,Op het dak komen zonnepanelen en via een pompinstallatie halen we onze warmte uit de grond.'' Wassenberg begeleidt Paalman en Bloemen tijdens de verbouwing. De Bouwvrouw voert overleg met Monumentenzorg en regelt de vergunningen met de gemeente. ,,Iedereen juicht ons initiatief toe, maar we stoten geregeld ons hoofd tegen de bestaande regelgeving'', aldus de projectleider van de duurzame verbouwing.
Een voorbeeld hiervan is de aanleg van de vloerverwarming. ,,Van de monumentencommissie mogen we niets van de onderkant van de originele deuren afschaven. Daarom moeten we de vloer verlagen, wat 15.000 euro extra kost.'' Als het duo het huis 'gewoon' en niet duurzaam zou verbouwen, zouden ze 250.000 euro goedkoper uit zijn. Deze investering is geen reden om de duurzaamheid over boord te gooien. ,,We hopen dat mensen inspiratie halen uit ons project'', zegt Paalman.
,,Er zijn zo veel oude panden. Heel Nederland wordt er beter van als blijkt dat duurzaamheid ook is in te passen in monumenten en niet alleen in nieuwbouwhuizen'', zegt Bloemen. ,,Wij halen er energie uit als we mensen kunnen overtuigen van ons project'', aldus Paalman.''
Bouwbegeleider Wassenberg vindt het soms frustrerend om te zien dat het lastig is voor particulieren om subsidies aan te vragen. ,,Voor bedrijven en instellingen zijn er subsidies en belastingvoordelen. Particulieren die meer willen dan een zonnepaneel op het dak, kunnen maar lastig subsidie krijgen.''
Bij de provincie loopt een aantal subsidieaanvragen. De villa in Driebergen wordt mogelijk opgenomen in een provinciale duurzaamheidsroute. ,,We hopen dat we in een glazen huisje in de tuin bijvoorbeeld onze installaties laten zien'', zegt Paalman. In het huis wordt een duurzame isolatietechniek met leem en vlas gebruikt. ,,Deze techniek kunnen we ook showen in dat huisje'', zegt Paalman.
Eind augustus bezoekt minister Cramer van VROM de villa in Driebergen. ,,We hopen dat zij zich daarna ook zal inzetten voor een beter subsidiebeleid'', zegt Bloemen.
De pioniers hebben een stichting opgericht om alle kennis die tijdens de verbouwing is opgedaan, te kunnen delen met mensen met soortgelijke plannen. ,,Na onze verhuizing willen we de stichting aan anderen overdragen. Uiteindelijk hebben we dit huis natuurlijk ook gekocht om er gewoon in te wonen'', aldus Paalman.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor