Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Monsanto raakt patent op broccoli kwijt

16 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
broccoli.jpg
Het wordt gezien als een overwinning voor de biologische sector. Het Europees Octrooi Bureau verwierp afgelopen week een patent van een dochteronderneming van chemiereus Monsanto. Het gaat om een claim op zogenaamde ‘langstelige broccoli’. Vanwege die lange steel kan de groente machinaal geoogst worden. Het Octrooibureau stelde vast dat die lange steel het resultaat is van klassieke veredeling en dat er daarom geen claim op kan worden gelegd. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een patent op een natuurlijke eigenschap is herroepen.

Patent op natuurlijke eigenschappen

Het is een opvallende uitspraak. De afgelopen jaren proberen internationale bedrijven als het Amerikaanse Monsanto en het Zwitserse Syngenta steeds vaker patenten te claimen op de natuurlijke eigenschappen van eetbare planten. Met succes. Volgens sommige natuurorganisaties en Bionext, de vertegenwoordiger van de biologische sector in Nederland, is er een groot gevaar dat onze voedselvoorziening straks in handen is van een paar multinationals.

Bezwaar

Bionext maakte in 2014 met enkele Europese zusterorganisaties bezwaar tegen het patent op de langstelige broccoli. Daarbij kwam de vereniging op voor de belangen van een biologische veredelaar in Epe. Volgens Bionext hadden Monsanto en De Bolster tegelijkertijd broccoliplanten met lange steel van een universiteit in Oregon gekregen om verder te veredelen. Monsanto vroeg een patent aan, waarna De Bolster zich gedwongen zag de veredeling te staken.
In Vroege Vogels een gesprek met plantenfysioloog Michel Haring over de gevolgen van de uitspraak van het Europees Octrooi Bureau.
Het journalistieke onderzoeksprogramma Zembla maakte eerder een uitzending waarin de ‘mondiale strijd om patenten’ aan bod kwam. Met als voorbeeld de broccoli van Monsanto.  Kijk hier de uitzending terug .

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.