Vroege Vogels

Monets zon en duizenden melkwegen

  •  
04-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1024px-Claude_Monet__Impression__soleil_levant__1872.jpg
Op 13 november 1872, om 7.35 uur exact begon de Franse schilder Claude Monet aan zijn beroemde ‘Impression Soleil Levant’. Het zicht op de baai van Le Havre, in Frankrijk. Dit kunstwerk wordt gezien als de start van het impressionisme. De Amerikaanse wetenschapper Donald Olson berekende het tijdstip aan de hand van meteorologische observaties en de positie van de zon.
Andere Amerikaanse wetenschappers schreven deze week in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature over de ontdekking van een supercluster. Een wolk van wel meer dan 100.000 melkwegstelsels, dat ‘nabij’ de aarde staat. Om een idee te krijgen hoe groot dit cluster is: alleen in doorsnee is het al 500 miljoen lichtjaar groot. Het supercluster heet Laniakea, wat in het Hawaïaans, immense hemel betekent.
In Vroege Vogels bespreekt wetenschapsjournalist Govert Schilling dit en meer belangrijk sterrenkundig nieuws. Verder geeft hij een verwachting van de sterrenhemel van de komende week.
Foto Melkweg: NASA/JPL-Caltech/S. Stolovy (SSC/Caltech).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.