Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Monarchvlinder opgenomen op lijst bedreigde diersoorten

  •  
22-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
767 keer bekeken
  •  
53e5eb6a8600a264604f9eaeeaecc7aa

© dekbont

De monarchvlinder wordt met uitsterven bedreigd. De vlindersoort, die zo'n 4000 kilometer aflegt van zijn broedplaats in de Verenigde Staten naar Mexico, is opgenomen op de rode lijst van de internationale natuurorganisatie IUCN. De organisatie presenteerde donderdag de nieuwste lijst met bedreigde diersoorten.

Ontbossing en het gebruik van pesticiden zorgen ervoor dat het aantal monarchvlinders drastisch afneemt. In tien jaar tijd is de populatie met 72 procent geslonken. Ook klimaatverandering heeft bijgedragen aan de dood van miljoenen monarchvlinders. Door de opwarming van de aarde komen onder andere steeds vaker bosbranden voor waardoor de aantallen sterk teruglopen.

Steur

Ook alle 26 soorten van de steur, een vissoort die ook in Nederlandse wateren voorkomt, staan op de lijst. Van de acht steursoorten die in Europa voorkomen is er eentje al uitgestorven in het wild. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is bezorgd over de situatie. "Het is vreselijk dat het zelfs in Europa, met goede natuurbeschermingswetten, niet lukt om het tij te keren", zegt zoetwaterexpert Martijn Hougee. "Landen slagen er maar niet in om hun rivieren duurzaam te beheren en het verlies aan biodiversiteit te stoppen." Volgens Hougee staan steuren symbool voor de achteruitgang van rivieren.

Goed nieuws

Ondanks de dreiging is er volgens het WWF toch ook goed nieuws. Zo komt de steur sporadisch weer voor in de Noordzee doordat vissers het dier terug in het water gooien. Ook in Italië zijn de vissen gespot.

Goed nieuws is er ook over de tijger. Door diverse natuurbeschermingsmaatregelen neemt de soort weer in aantal toe. Volgens de laatste gegevens leven er nu tussen de 3700 en 5600 tijgers in het wild, een toename van zo'n 40 procent in zeven jaar tijd.

Van de bijna 148.000 soorten die door de IUCN zijn opgenomen in de lijst, zijn 41.459 soorten met uitsterven bedreigd, waardoor ze mogelijk verdwijnen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.