Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mollenstreken

  •  
13-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De laatste tijd zien we ze weer overal: molshopen. Dit tot ongenoegen van boeren, tuiniers en landeigenaars. Hoe dan ook, de wegen van de mol zijn ondoorgrondelijk. Samen met de Belgische tuinarchitect en mollendeskundige Roeland Vranckx gaat Vroege Vogels op zoek naar molshopen bij het Capitool.
De mol leidt een solitair bestaan. Alleen in de paartijd vormen ze paartjes. Omdat hun territoria kunnen overlappen, communiceren mollen met elkaar door middel van geuren en geluiden. Veel mensen denken dat de mol blind is, maar dat is niet zo. Een mol kan enkel heel slecht zien. Zijn ogen zijn zo klein als speldenknopjes en zijn vacht zit ervoor. In dezelfde vacht zitten ook zijn oren, die uitstekend ontwikkeld zijn. De mol vindt zijn weg door zijn gangenstelsel vooral door zijn gevoelige snorharen en door zijn tastzenuwen op zijn neus en staart.
De Belgische tuinarchitect Roeland Vranckx, al jarenlang gefascineerd door de mol, schreef een boek over dit bijzondere dier. In Mollen, geeft hij een overzicht van de biologie en levenswijze van mollen en doorbreekt alle taboes. Bovendien schrijft hij over methoden en handleidingen om deze lastpakken te verjagen en te bestrijden.

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.