Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mollen tellen in de stad!

  •  
07-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
377 keer bekeken
  •  
mol_beuming

Mol

© Fotograaf beuming

Hoewel de mol over heel Nederland verspreid voorkomt, schittert hij duidelijk op sommige plekken door afwezigheid. Volgens ecoloog André de Baerdemaker van Bureau Stadsnatuur Rotterdam zitten er in hartje Rotterdam nauwelijks of geen mollen. En inderdaad, wie gaat kijken in het park bij de Euromast ziet in de groene grasvelden daar geen enkele molshoop. “Aan de randen van de stad komen ze wel voor, maar kennelijk weten ze door de verstening en drukte in de binnenstad daar niet in door te dringen”, zegt de ecoloog. Zoogdierdeskundigen kijken dit jaar dus met extra belangstelling naar de meldingen van molshopen uit steden. Waarnemingen kunnen ingevoerd worden via het speciale mollenmeldpunt, en waarnemingen in de tuin kunnen ook via de Jaarrond Tuintelling ingevoerd worden.
IMG_4169

In het park bij de euromast is geen mol te bekennen

© Vroege Vogels

Niet in de binnenstad

De kans om een mol levend te zien te krijgen is natuurlijk erg klein. Zelfs uitwerpselen en pootafdrukken vinden is lastig. Maar gelukkig zijn er de molshopen als ultiem spoor van dit dier. De mol brengt bijna zijn hele leven onder de grond door en maakt daar een heel gangenstelsel. Door het graven van gangen moet hij die losgewoelde grond ergens kwijt, en daarom werkt hij die grond naar boven. Hoeveel molshopen het werk zijn van één mol, is niet te bepalen. Daarom tellen we dit weekend ook eigenlijk de molshopen, en niet zozeer de mollen zelf.
IMG_4197

Stadsmollen in het Natuurhistorisch Rotterdam

© Vroege Vogels

Mollen in de moestuin

Dat je bijna nooit een mol leven ziet merkt ook aan Maria Fennis inde moestuin bij Stadzigt. Maar molshopen ziet ze wel heel veel en daar is ze blij mee, want mollen eten namelijk de veenmollen op. Veenmollen richten namelijk veel schade aan in de moestuin.

Mollentelweekend

Dit weekend was de landelijke mollentelling. Of eigenlijk: molshopentelling. Om inzicht te krijgen over de verspreiding van dit voornamelijk ondergronds levende zoogdier, wordt iedereen opgeroepen dit weekend molshopen te tellen. De mol (Talpa europaea) komt namelijk verspreid over heel Nederland voor, maar wáár precies, daar is nog geen goed beeld van. Dat tellen kan al vlak bij huis: in de tuin, of in het park in de buurt. Het is de tweede landelijke telling van molshopen, vorig jaar was de eerste, georganiseerd door de Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintelling.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.