Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mogelijk 'grootschalige fraude' met mest in de grensstreek

  •  
11-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
Mest_meeney.jpg

Trekker die bemest

© Fotograaf: meeney

De Nederlandse en Belgische politie hebben wegens een mogelijke mestfraude invallen gedaan op tientallen plaatsen in de grensstreek. In België zijn zeventien mensen gearresteerd, meldt het Belgische Openbaar Ministerie.

Akkerbouwers en vergisters

De politie heeft aanwijzingen voor "grootschalige fraude". De verdachten zouden mest clandestien hebben afgevoerd naar akkerbouwers en naar vergisters die er biogas van maken. Ook zouden ze testmonsters van mest in hun voordeel hebben gemanipuleerd.

Ontduiken van regels

Door het mestoverschot in Nederland en Vlaanderen en de volgens sommige boeren te strikte limieten op het bemesten van boerenland, is het al gauw lucratief om de strenge regels te ontduiken. Fraudeurs jagen ook op de subsidies voor bijvoorbeeld het vergisten van mest.

De Nederlandse en Belgische politie doorzochten donderdag samen met de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) huizen en bedrijven op acht plaatsen in Brabant en Limburg. In België gebeurde dat op nog eens 24 plaatsen.

Bron: ANP

Meer over:

mestfraude, mest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.