Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mogelijk bestrijdingsmiddel eikenprocessierups geschrapt

  •  
16-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Eikenpage_TonyTraa
Vandaag zou een proef van start gaan met het middel Vertimec. Het zou kunnen helpen in de bestrijding van de eikenprocessierups, maar het middel is mogelijk ook schadelijk voor andere insecten en vogels, zegt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). De proef is per direct geschrapt.

Bezwaar

Vorige maand werd het middel nog wel toegestaan voor proefopstellingen verspreid over het land. Vorige week werd onder meer door De Vlinderstichting bezwaar aangetekend. Zij wezen op de brede werking van het middel en de negatieve gevolgen voor alle andere dieren die in of van eiken leven.

Bredere schaal

Het college heeft nogmaals gekeken naar de mogelijke effecten van het middel, ditmaal breder met oog op het milieu. Zij concluderen dat de risico's voor andere diergroepen te groot is en de proefontheffing met onmiddelijke ingang ingetrokken.

Goed nieuws voor soorten als de eikenpage (zie foto bovenaan artikel)!
Bron: Nieuwe Oogst & NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.