Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Moessonregens zorgen voor toename ozon

  •  
26-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
regen.jpg
Tropische buien tijdens de moesson hebben grote invloed op de vorming van het broeikasgas ozon. Dat is één van de conclusies van een grootschalige internationale meetcampagne vorig jaar in het westen van Afrika, waaraan ook het KNMI heeft deelgenomen.
De Afrikaanse moesson is de belangrijkste bron van regen in de Sahel. De gemiddelde hoeveelheid regen die in Niamey in Niger valt is even groot als in Brussel, maar ze valt binnen een periode van minder dan drie maanden. Daardoor is akkerbouw alleen rondom dit regenseizoen mogelijk is.
Tijdens de meetcampagne bleek dat tropische buien aanzienlijke hoeveelheden koolwaterstoffen en stikstofoxiden, die vrijkomen uit tropische vegetatie en worden gevormd bij bosbranden, naar grotere hoogte transporteren. Dit leidt tot een toename van ozon, een belangrijk broeikasgas. De stikstofoxides gevormd door bliksemontladingen in de buien leiden bovendien tot een verdere toename van ozon in de tropen.
Verder ontdekten de onderzoekers dat tropische buien ijsdeeltjes direct in de stratosfeer deponeren, waardoor de vochtigheid van de stratosfeer toeneemt. Voor het broeikaseffect is dit van belang, omdat ook waterdamp een belangrijk broeikasgas is.
Aan het zogenoemde AMMA-project (African Monsoon Multidisciplinary Analysis) namen meer dan 800 onderzoekers deel. Daarbij werd gebruik gemaakt van zes meetvliegtuigen, drie soorten ballonnen en tal van meetinstrumenten.
Het KNMI heeft vanuit Ouagoudougou in Burkina Fasso meteorologische verwachtingen gemaakt ten behoeve van de vliegtuigmetingen. Daarnaast worden de verzamelde metingen geïnterpreteerd met het atmosferisch chemiemodel van het KNMI.
De resultaten worden deze week in Karlsruhe gepresenteerd op de Tweede Internationale AMMA Conferentie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.