Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De moeraspaddenstoel doet het beter

21 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Vlokkig veenmosklokje

© Piet Brouwer

Door de droogte van de afgelopen maanden zijn er vooral op de hoger gelegen paddenstoelengebieden in ons land veel minder paddenstoelen te vinden dan in voorgaande jaren. Maar er gloort hoop voor de paddenstoelenliefhebber: de moerasgebieden zijn zowel bij dit droge weer als bij flinke regen de ideale plek voor de paddenstoel.
bron : Piet Brouwer

Soorten

Zo worden er  momenteel verrassend veel paddenstoelen gevonden in het Ilper- en Oostzanerveld, twee oude veenweidegebieden  ten noorden van Amsterdam. Tijdens onderzoek door onder meer Martijn Oud van de Nederlandse Mycologische Vereniging  werden hier vele soorten aangetroffen. Zo werden naast  typische moeraspaddenstoelen als veenmosrussula, veenmosgordijnzwam, zomerfluweelpootje en braakrussula, ook paddenstoelen aangetroffen die normaliter voorkomen op de grond van drogere en hogere zandgronden zoals de viltige maggizwam.
groene berkenrussula

© Piet Brouwer

  bron : Piet Brouwer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar