Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mobieltjes voor gorilla's

  •  
28-10-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_46836.jpg
Diergaarde Blijdorp start een inzamelingsactie voor oude, afgedankte mobieltjes. De aanleiding is dat het leefgebied van de gorilla in Kongo ernstig wordt bedreigd door de enorme vlucht die het mobieltje wereldwijd heeft genomen.
In mobieltjes is namelijk tantalium verwerkt. Dat wordt gewonnen uit coltan, een erts dat alleen in Australië, Brazilië, Canada en de Democratische Republiek Kongo is te vinden. In Kongo ligt het coltan letterlijk voor het opscheppen. Een groot deel van het coltanrijke gebied ligt in twee wereldberoemde natuurparken: het Kahuzi-Biega Nationaal park en het Okapi Natuurreservaat. Tot eind jaren '90 waren deze parken dermate ondoordringbaar dat er van coltanwinning of bedreiging van dieren geen sprake was. Maar toen kwam de omslag: in een paar jaar tijd explodeerde de vraag naar mobieltjes. En dus explodeerde de vraag naar tantalium.
Meer dan 10.000 arbeiders zijn de afgelopen jaren het regenwoud ingetrokken om coltan te winnen. Er werden wegen aangelegd om de gebieden toegankelijk te maken en de arbeiders gingen op strooptocht het oerwoud in. Zo is inmiddels de helft van alle gorilla's opgegeten. Een ander gevolg was, dat groepen rebellen en criminelen naar het gebied trokken om flink geld te verdienen aan het coltan. Hiermee konden ze jarenlang hun oorlogsactiviteiten financieren. Je kunt rustig stellen dat de oorlogvoerende benden het jaren langer hebben uitgehouden dankzij de grote wereldvraag naar tantalium, die voor een groot deel berust op de enorme belangstelling voor mobieltjes.
Zodra het probleem herkend was, hebben organisaties als de Verenigde Naties en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) aanbevelingen gedaan om er iets aan te doen. Een ervan is om het tantalium uit verouderde en afgedankte apparaten te hergebruiken. Hierdoor zal de vraag verminderen en de aanvoer van nieuw tantalium uit erts voor langere tijd kunnen worden verzekerd door de bestaande mijnen in Australië en andere landen. Het is deze mogelijkheid waaraan Blijdorp wil meewerken.
Blijdorp zamelt dus oude mobieltjes in en verkoopt ze aan een recycle-bedrijf dat het tantalium en andere waardevolle materialen eruit haalt voor hergebruik. Zo hoeft er minder coltan te worden gewonnen. Het geld dat Blijdorp voor de ingeleverde mobieltjes ontvangt, gaat via het International Gorilla Conservation Programme, naar een beschermingsproject voor gorilla's in Afrika. Het IGCP is een coalitie van Flora en Fauna International, de African Wildlife Foundation en het World Wildlife Fund.
Inleveren van oude mobieltjes kan nu al bij de Bezoekersservice aan de Oceaniumzijde. In de loop van volgende week is er bij het gorillaverblijf een kist waar bezoekers hun oude mobieltjes in kunnen werpen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor