Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

MOB: PLannen van kabinet voor stikstofcrisis zijn ‘visieloos’

13 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Johan Vollenbroek, MOB

© foto: Rob Buiter

Voorzitter Johan Vollenbroek van MOB noemt de plannen van minister Schouten ter bestrijding van de stikstofcrisis ‘visieloos’ en ‘verspilling van belastinggeld’. Het belangrijkste punt van kritiek is dat de minister alleen maar streefwaarden voor de reductie van stikstofemissie en stikstofdepositie wil vaststellen.

Volgens Mobilisation for the Environment (MOB) ontbreekt het de minister aan een visie op de landbouw in Nederland zoals die over 10 jaar in Nederland zou kunnen en moeten functioneren binnen ecologische en economische randvoorwaarden. “Als een soort van ‘mantra’ blijft de minister met de mond belijden dat de landbouw circulair moet worden. Ik zie daar geen millimeter van terug. Ook leiden de voorgestelde maatregelen niet tot een fatsoenlijk inkomen voor boeren die hun bedrijf op een duurzame en milieuvriendelijke manier willen voortzetten”, aldus Vollenbroek.

In plaats daarvan lijkt ze met haar plannen vooral tegemoet te komen aan de eisen van Farmers Defence Force en LTO. Deze willen terug naar het PAS-tijdperk, waarbij de sector dan kennelijk voor lief neemt dat binnen 10 jaar circa 40% van de veeboeren alsnog zal gaan verdwijnen omdat ze de internationale concurrentie niet meer aankunnen, stelt Vollenbroek.

Uitspraak van de Raad van State

Volgens MOB is de minister niet doordrongen van de essentie van de uitspraken van het Europees Hof en de Raad van State. Deze haalden het Programma Aanpak Stikstof (PAS) onderuit omdat het boter- zacht was, een ‘programma op krediet’ met mooie beloften en streefwaarden. In de praktijk bleek de ammoniakemissie vanuit de agrarische sector toe in plaats van af te nemen. De Raad van State eiste met haar uitspraak op 29 mei 2019 harde zekerheden en doelen als het gaat om het terugdringen van de stikstofdepositie. Deze kloof tussen de even duidelijke als harde uitspraak van de hoogste bestuurs- rechter en de plannen van de minister zal volgens MOB wederom gaan leiden tot een ‘moeras van juridische procedures’.

Doorbreken van de impasse

Om de huidige al veel te lange impasse te doorbreken moet volgens MOB zo spoedig mogelijk een bindend stikstofreductieplan worden opgesteld, dus geen vrijblijvende streefwaarden. De politiek moet eindelijk komen met een afrekenbaar programma, wettelijk geborgd met een stikstofemissiereductie van 50% in 10 jaar met tweejaarlijkse tussendoelen. “Gebeurt dat niet, dan kan het plan en de brief van de minister van 7 februari zo de prullenbak in”, aldus Vollenbroek.

Start van de stikstofcrisis

Het jaar 2019 is de geschiedenis in gegaan  als het jaar van de stikstofcrisis: met de juridische procedures heeft Johan Vollenbroek afgelopen jaar heel wat teweeg gebracht. Na de uitspraak van de Raad van State in mei van dit jaar barstte de bom en werd de overheid gedwongen het tot nu toe gevoerde stikstofbeleid aan te passen. Daarmee kreeg Vollenbroek van de één veel waardering, maar door boeren en bouwers werd hij gezien als de man die Nederland op slot zette. Eerder was dit de reden voor Vroege Vogels Radio een uitgebreid radioportret te maken met Vollenbroek.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.