Omwonenden van de nieuwe grote biomassacentrale bij Diemen krijgen volgens drie bezorgde organisaties te maken met de uitstoot van ’extreem schadelijke stoffen’. Die komen straks vrij bij de verbranding van geïmporteerde houtpellets uit buitenlandse bossen. Dat schrijft De Telegraaf.
Vervuilende biomassacentrale
Het gaat om duizenden kilo’s zwavel, zoutzuur en waterstoffluoride per jaar, naast cadmium, kwik, dioxine en furanen. Zo waarschuwt Johan Vollenbroek, voorzitter van milieuorganisatie MOB. Vollenbroek tekent samen met Natuurmonumenten en het Comité Schone Lucht beroep aan tegen de natuurvergunning. Die is verleend aan Vattenfall voor de bouw van de 120 megawatt grote biomassacentrale. De Zweedse energieproducent wil met gesubsidieerde houtstook warmte leveren aan huizen in Amsterdam, Diemen en Almere.
Vergunning is volksverlakkerij
Het heeft lang geduurd voordat de natuurvergunning werd afgegeven. Er moest een truc worden gevonden om het te doen lijken dat de stikstofdepositie op het Naardermeer zou gaan afnemen. Dat is gelukt. Vattenfall beweert recht te hebben op 1,2 miljoen kg NOx-emissie uit de bestaande schoorstenen. Door een deel ervan in te leveren wordt gecompenseerd voor de extra 111.000 kg uit de biomassacentrale. Maar hoe komt Vattenfall aan die 1,2 miljoen kg rechten?
Eigenlijk heel eenvoudig: door net te doen of in het verleden de beide gasketels (DM33 en DM34) samen met de vijf hulpketels 100% van de tijd in bedrijf zijn geweest. Dit is grote onzin: uit de jaarverslagen van het bedrijf blijkt dat de NOx-emissie in het verleden nooit meer is geweest dan circa 300.000 kg. Op papier gaat de stikstofdepositie op het Naardermeer omlaag. In werkelijkheid zal die gaan toenemen. De provincie gaat volledig mee in dit gesjoemel van Vattenfall en faciliteerde Vattenfall in ruime mate door nog tenminste drie aanvullingen op de aanvraag te accepteren die lang na de deadline van 10 april door Vattenfall bij de provincie zijn ingediend, dit in strijd met de wet en in strijd met fatsoenlijk openbaar bestuur. De gevolgen van deze biomassacentrale zijn: 1) Toename van koolstofschuld (CO2-emissie) als gevolg van houtstook en opwarming van de aarde; 2) Kaalkap (jaarlijks 13 vierkante kilometer/ dagelijks 4 voetbalvelden) en vernietiging biodiversiteit in binnen- en buitenland; 3) Verwerking hout en transport met zwaar vervuilende vrachtschepen; 4) Toename luchtvervuiling in Diemen met fijnstof, jaarlijks 111.000 kg stikstofoxiden, bijna 20.000 kg zwaveldioxides, ruim 6.000 kg zoutzuur, ruim 1000 kg fluorwaterstofzuur, giftige zware metalen als cadmium (21 kg) en kwik (3 kg) en een toename van zeer zorgwekkende en extreem risicovolle stoffen uit de schoorsteen van de centrale zoals dioxinen en furanen: 140 mg (bijna tweemaal zoveel als de megakolencentrale van RWE in Eemshaven. Een groot deel hiervan zal in het Naardermeer terechtkomen dat geldt als een natura2000 (beschermd natuurgebied); 5) Toename stikstofdepositie in natuurgebieden.