Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ministers zien 'doorbraak' op de Klimaattop

  •  
26-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
259 keer bekeken
  •  
klimaattop_top.jpg
"China en de Verenigde Staten staan voor het eerst in jaren zij aan zij" als het gaat om klimaatverandering, stelde de minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) tevreden vast.  Ze sprak na de officiële openingssessie van de zogeheten Climate Adaptation Summit (CAS) al van een "internationale doorbraak". 

Inzetten op klimaatadaptatie

Premier Mark Rutte heeft andere wereldleiders en het bedrijfsleven tijdens de Klimaattop opgeroepen meer te investeren in aanpassingen op een veranderend klimaat. Volgens Rutte heeft de wereld een "grote kans om beter, sterker en samen" uit de coronacrisis te komen. Het is ook "waar voor ons geld", zei de premier tijdens de opening van de zogeheten Climate Adaptation Summit (CAS). Nederland is gastland van de top, die draait om de vraag hoe de wereld zich beter kan wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

"Business as usual is geen optie meer", aldus Rutte. Naast alle bedreigingen ziet hij ook economische kansen. Rutte wees op internationaal onderzoek waaruit volgens hem blijkt dat een investering van 1,8 biljoen dollar in klimaataanpassing in de komende jaren uiteindelijk meer dan 7 biljoen dollar kan opleveren."Ik hoop dat 2021 een jaar wordt van internationale ambities", aldus de premier. "We kunnen de klimaatnoodtoestand alleen aan door samen te werken."

Internationale actie-agenda

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry  tot de Chinese vicepremier Hang Zheng, alle deelnemers zijn het eens over het feit dat een snellere aanpassing aan klimaatverandering noodzakelijk is. Ze hebben een 'actie-agenda' afgesproken waarin doelen worden bijgehouden. Onder meer Merkel en Macron deden toezeggingen om de komende jaren honderden miljoenen euro's extra uit te geven aan adaptatie. Zo willen ze de weerbaarheid tegen een stijgende zeespiegel, droogte en extreem weer vergroten.

Ook voormalig VN-chef Ban Ki-moon, covoorzitter van het Global Center on Adaptation (GCA), is blij dat de Amerikanen weer meedoen. Hij hoopt dat dit leidt tot meer samenwerking om de "existentiële crisis" van klimaatverandering aan te pakken.

Groen herstel

Het geld dat nodig is om de wereld beter te wapenen tegen de gevolgen van opwarming, kan volgens diverse sprekers worden gehaald uit steunfondsen die overheden vanwege de coronapandemie in het leven hebben geroepen. Directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet het vrijkomen van zo veel overheidsgeld als "een kans die zich maar eens in de eeuw voordoet". Ze pleit voor investeringen in klimaatbestendigheid en vergroening. Die zijn volgens haar goed voor de planeet, goed voor onze gezondheid en leveren miljoenen banen op. Het IMF zelf gaat in economische rapporten nadrukkelijk rekening houden met klimaatbestendigheid.

Burgemeesters van wereldsteden hielden een eigen bijeenkomst over "groen herstel". Wereldwijd gaan duizend steden samen optrekken om zich beter en sneller aan te passen op een warmer klimaat. "We moeten onze manier van leven en onze economieën aanpassen aan nieuwe, extremere omstandigheden", zei burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb.

Bron: ANP

Meer over:

klimaattop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

gerritroes
gerritroes27 jan. 2021 - 13:44

Minder vliegen , minder energie gebruiken dmv isolatie

GMJBPeet
GMJBPeet27 jan. 2021 - 13:43

Die biljoenen in een internationaal rapport, zijn dat Amerikaanse of Europese biljoenen? Dat scheelt een factor 1000, Amerikaanse billions zijn bij ons miljarden.

Paul Natuurliefhebber
Paul Natuurliefhebber27 jan. 2021 - 12:20

Dus vanaf nu geen woorden meer maar daden.

Jan J
Jan J27 jan. 2021 - 12:02

Hoe kan die Carola nou nog serieus genomen worden als ze zelf honderden bomen laat kappen voor een onnodige verbreding van div. stukjes nuttelose verbreding van snelwegen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.