Watercrassula is een uit Australië afkomstige plant die op, in en rond het water alle inheemse planten verdringt, inclusief de bijbehorende insecten en andere dieren. Bestrijding van deze beruchte invasieve exotische plant gebeurt op diverse locaties en kost miljoenen euro’s. Voor een andere exotische woekerplant, de Japanse duizendknoop, heeft de minister Carola Schouten recentelijk een verkoopverbod aangekondigd. Of zij het wenselijk vindt om ook de handel watercrassula te verbieden, daar geeft de minister geen antwoord op. Stichting platform Stop invasieve exoten had haar verzocht om zo’n verkoopverbod in te stellen, nadat gebleken was dat het plantje via tientallen verkooppunten wordt aangeboden.
Dweilen met de kraan open
“Als ondertussen de verkoop en introductie van dit plantje gewoon doorgaat, is dat dweilen met de kraan open,” aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform.
Uit onderzoek van het platform bleek eerder dat watercrassula via zeker 25 Nederlandse verkooppunten aangeboden wordt als plant voor in en rond de vijver, onder andere bij Bol.com. Daarom verzocht het platform aan de minister om een verkoopverbod in te stellen.
Reactie
De minister erkent wel dat er op korte termijn ‘vervolgstappen te zetten zijn’, maar dat is niet het instellen een verkoopverbod.
“Dit kost allemaal veel te veel tijd, en het is ook helemaal niet nodig. Ik zie veel overeenkomsten met het verkoopverbod voor Japanse duizendknoop. Nadat bijna de hele Kamer eind 2019 een motie steunde voor een verkoopverbod, meldde de minister recent in een brief dat dat zou worden geregeld. Van het ‘meenemen van de Japanse duizendknoop als casus bij de evaluatie van het exotenbeleid’ was geen sprake,“ aldus Reinhold.