Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minister Veerman wil geen importverbod exotische vogels

  •  
16-02-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid wil geen verbod op de import van exotische vogels. Hij is bang dat zo’n verbod de illegale handel in de hand zal werken. Dit liet de minister onlangs weten, toen hij naar zijn standpunt hierover werd gevraagd door kamerlid Krista van Velzen (SP).
De gedachtegang van de minister, die minder wetgeving wil, is op zijn zachtst gezegd curieus. Je zou deze benadering immers met even groot gemak kunnen toepassen op allerlei andere ongewenste zaken, die wèl bij wet verboden zijn: “We verbieden de handel in drugs niet, want dat werkt de illegale handel in de hand en dat willen we niet”, enzovoort.
Een ding is zeker, er moet iets aan de handel in exotische dieren worden gedaan. Duizenden exotische dieren komen onder erbarmelijke omstandigheden ons land binnen. Het huidige overheidsbeleid faalt en de Dierenbescherming maakt zich dan ook grote zorgen. De afschuwelijke voorbeelden van dierenleed zijn legio. Gesmokkelde papegaaien gestikt in plasticflessen. Platgedrukte landschildpadden, tien hoog op elkaar gestapeld in dozen. Honderden dode gifkikkertjes uit Zuid-Amerika, bestemd voor één van de vele verkoopbeurzen. Dierenwelzijn is in deze sector een wassen neus.
Een open brief aan minister en Tweede Kamer, gepubliceerd in de Volkskrant op donderdag 16 december, kon ook al niet bewerkstelligen dat de minister deze handel voortvarender aanpakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.