Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minister Veerman overtreedt regels

  •  
24-08-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Minister Veerman van Landbouw is actief betrokken bij de bedrijfsvoering van zijn boerderijen in Frankrijk. Het weekblad Nieuwe Revu en de nieuwsrubriek NSE van televisiezender Talpa meldden dat woensdag. Volgens de media is Veerman enig aandeelhouder van een vennootschap die de boerenbedrijven beheert. GroenLinks vraagt een spoeddebat aan over de kwestie.
Volgens de regels die het kabinet hanteert, moet een minister belangen in een bedrijf tijdens zijn ministerschap overdragen aan een onafhankelijke derde.
Een woordvoerder van Veerman zei woensdagavond dat Veerman dat ook heeft gedaan. Alleen zijn er volgens hem ,,wat administratieve foutjes gemaakt en slordigheden begaan'' bij de juridische vastlegging van het beheer van de bedrijven.
Buitenlandse media suggereerden eerder deze zomer belangenverstrengeling bij Veerman. Aan de ene kant is de minister betrokken bij boerenbedrijven die steun ontvangen van de Europese Commissie. Aan de andere kant heeft hij er als minister voor gepleit dat de subsidies aan boeren gehandhaafd moeten blijven. De bedrijven van Veerman ontvangen in totaal ongeveer 185.000 euro aan subsidie uit Brussel. Volgens de woordvoerder van de minister bezit Veerman in Frankrijk een landbouwbedrijf, een ,,soort'' loonwerkersbedrijf, en nog andere bedrijven.
Volgens Nieuwe Revu en NSE heeft Veerman voor het beheer van zijn Franse bezit een onafhankelijke derde aangetrokken. Deze persoon heeft NSE woensdag een volmacht laten zien die, aldus de nieuwsredactie, slechts een looptijd had tot december 2002. Volgens het ministerie van Landbouw is deze volmacht echter nog steeds geldig, omdat die stilzwijgend is verlengd.
Daarbij stond Veerman tot eind 2003 in officiële stukken over het beheer van de Franse boerderij als bestuurder, lees directeur, te boek. Hij was toen al ruim een jaar minister. Volgens het ministerie was dit ,,een foutje'' dat in december 2003 is hersteld. De toen 19-jarige zoon van Veerman werd tot bestuurder benoemd en Veerman sr. werd enig aandeelhouder.
Een ander punt betreft het deponeren van de jaarcijfers van bedrijven van Veerman. De minister stuurde als ,,president'' van de beheersvennootschap in juni van dit jaar een brief naar zijn Franse bank om zich te verontschuldigen voor het feit dat hij de cijfers te laat had gestuurd. Volgens zijn woordvoerder was dit ook een foutje. De onafhankelijke beheerder had deze brief moeten sturen, en niet de minister. Wel was de brief ondertekend door de bedrijfsbeheerder.
Hoogleraar Ondernemingsrecht H. J. de Kluiver van de Universiteit van Amsterdam noemde de handelwijze van Veerman in de uitzending van NSE ,,een tikkeltje slordig''.
Het Tweede-Kamerlid Duyvendak van GroenLinks vindt dat Veerman volgende week, na het zomerreces, tekst en uitleg verschuldigd is aan de Tweede Kamer. ,,Het heeft er toch alles van weg dat de minister wel degelijk is betrokken bij het runnen van zijn bedrijven. Ik vraag me af of hij de zaken echt goed heeft geregeld en voldoende afstand heeft tot zijn bedrijven.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor