Vroege Vogels

''Minister Veerman neemt kippenpest niet serieus''

  •  
20-01-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_152373.jpg
Georgina Verbaan heeft vandaag 'de kippeneed' van Wakker Dier tegen het eten van kip ondertekend. Daarmee neemt ze stelling tegen de kippen-industrie die met een jaarproductie van 47 miljard kuikens een belangrijke oorzaak is van het voortduren van de vogelpest. Georgina Verbaan, die zelf vanwege het dierenleed nooit kip eet: "Ik ben zo verbolgen over wat minister Veerman gisteren heeft gezegd, dat ik bij Wakker Dier de kippeneed heb afgelegd. Ik roep iedereen op om hetzelfde te doen. Hebben we dan niets geleerd van de varkenspest en de gekke koeienziekte? De massaslachting van vogels onderstreept de onhoudbare situatie tussen mens en dier. Met het ruimen van miljoenen kippen denkt minister Veerman uitgekakeld te zijn, maar het zou het startpunt moeten zijn van de discussie over onze omgang met dieren. Geen duidelijke afstand nemen van het feit dat kippen in Turkije levend begraven en verbrand worden, dat vind ik ronduit onbeschaafd!". Stichting Wakker Dier breidt haar campagne ‘Rem het virus, eet geen kip’ uit. Zo zullen vanaf vandaag meer radiospots te horen zijn die consumenten oproepen geen kip meer te eten. Via de website www.virusremmer.nu worden consumenten opgeroepen de kippeneed af te leggen. Wakker Dier reageert met de uitbreiding van de campagne op het kamerdebat van gisteren over de vogelpest, waarbij wederom geen goede maatregelen zijn genomen om de bio-industrie en de levensgevaarlijke veetransporten aan te pakken. Preventief inenten wordt nog steeds niet toegepast omdat exportbelangen zwaarder wegen dan dierenwelzijn en volksgezondheid. Deze week maakte het Productschap Vee, Vlees en Eieren bekent dat momenteel records worden geboekt in aantallen landbouwdieren die over landsgrenzen worden versleept.
Eerder bleek uit onderzoek van de Landbouwuniversiteit dat veetransporten een belangrijk gevaar vormen voor de verspreiding van dierziektes. Wakker Dier heeft met stijgende verbazing geluisterd naar het kamerdebat over de vogelpest donderdag. Zowel minister Veerman als kamerleden van CDA, VVD en LPF negeerden daarin de gerechtelijke uitspraak dat het onjuist is te stellen dat Wakker Dier met haar campagne zou suggereren dat je van het eten van kip ziek kunt worden. De campagne heeft als boodschap dat de wereldwijde kipproductie van 47 miljard kuikens per jaar, grotendeels in bio-industriestallen en gepaard gaande met massaal gesleep van dieren, een belangrijke oorzaak is voor de voortdurende vogelpestepidemie. Deze week bleek uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht dat jaarlijks in Nederland 2 miljoen kippen het transport niet overleven. Botbreuken en acute ziekteverschijnselen blijken de oorzaak. Onderzoeker Nijdam over de jaarlijkse 700.000 botbreuken: ‘Soms doen de vangers de la met vleeskuikens al dicht, terwijl er nog een kop van een dier uitsteekt’.
Ondertussen zijn honderden miljoenen kippen gedood om uitbraken van vogelpest onder controle te krijgen. In 2003 was een uitbraak van vogelpest in Nederland pas onder controle na het doden van 30 miljoen kippen. Het doden van kippen is een door de politiek gekozen alternatief voor vaccinatie. Vaccinatie wordt niet toegepast omdat de vleeshandel voor schade vreest. Een door de V.N. verwachte pandemie (na mutatie van het virus in een voor mensen besmettelijke variant) kan tot 150 miljoen mensen het leven kosten. Een wereldwijde economische crisis als gevolg van een pandemie zal naar verwachting een schade van 550 miljard Euro veroorzaken, zo becijferde de Wereldbank.
Bron: Wakker Dier

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.