Vroege Vogels

Minister Veerman geeft startschot voor duizend kilometer wandelpad over boerenland

  •  
31-01-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_156162.jpg
Woensdag 31 januari a.s. geeft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het startschot voor een nieuwe wandelroute bij Hank in de Wijde Biesbosch in het kader van ‘1000 km Boerenlandpad’.
Het Ministerie van LNV heeft het voornemen om in periode tot 2013 duizend kilometer wandelpad over boerenland te realiseren. Ook de Provincies betalen mee en het Wandelplatform-LAW zal een belangrijke rol spelen bij de uitvoering. Vooruitlopend op de regeling is het Wandelplatform gevraagd om bij wijze van pilot in 2006 al een aantal kilometers boerenlandpad te ontwikkelen. Via de website www.boerenlandpad.nl zijn reacties van belangstellenden voor de subsidieregeling binnengekomen en zijn spontane aanmeldingen ontvangen. Daarnaast heeft het Wandelplatform bij de provincies initiatieven geïnventariseerd.
Het Wandelplatform is blij verrast door het enthousiasme en de bereidheid van agrariërs en agrarische natuurverenigingen om op korte termijn aan de slag te gaan om 'de 1000 km van Veerman' in te vullen. De Amersfoortse koepel van wandelorganisaties heeft in nauw overleg met de provincies 26 initiatieven geselecteerd die aan de criteria voldoen. Voor 131 kilometer boerenlandpad zijn inmiddels toezeggingen gedaan; deze worden in de loop van 2007 gerealiseerd. Ondertussen wordt gewerkt aan een voortvarend vervolg om de volgende 870 km in te vullen. 
Het Wandelplatform verwacht dat deze duizend kilometer een belangrijke kwaliteitsverbetering voor de wandelmogelijkheden in Nederland zal betekenen. Er komen op deze manier veel onverharde paden bij, die alleen toegankelijk zullen zijn voor wandelaars. De paden geven de wandelaar in veel gevallen een kans “achterlangs” te lopen en iets te ervaren van de dynamiek van het boerenbedrijf. De impuls zal ook ten goede komen van bestaande wandelroutes, zoals LAW’s, wandelnetwerken en NS-wandelingen.
Wijde Biesbosch
Het ‘Oostwaardpad’, waarop minister Veerman woensdag het startschot zal geven, is een route van 8 km die voor 5 km over boerenland loopt. Bij de informele bijeenkomst in Hank zullen ook de Brabantse gedeputeerde Annemarie Moons en de voorzitter van het Wandelplatform ir. Arie de Jong aanwezig zijn. In een korte speech zal Arie de Jong de constructieve opstelling van de betrokken agrariërs roemen, waardoor deze nieuwe ontwikkeling in wandelland snel van de grond kon komen.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.