Vroege Vogels

Minister Schouten noemt verspreiding vogelgriep zorgelijk

  •  
17-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kippen

kippen

© jeanet1

De verspreiding van vogelgriep in het oosten van Europa is "zorgelijk", aldus minister Carola Schouten (Landbouw). Maar een ophokplicht in Nederland komt er nog niet. De pluimveesector had daarom gevraagd.

Tienduizenden dieren al geruimd

Verscheidene landen in het oosten van Europa hebben te maken met vogelgriep. Dit jaar is de besmettelijke variant H5N8 ontdekt op boerderijen in Polen, Slowakije, Hongarije en in het noorden van Roemenië. Tienduizenden dieren zijn daar uit voorzorg al geruimd.
"Ik volg de situatie in Europa dagelijks en mijn ambtenaren houden nauw contact hierover met deskundigen en de sector", laat de minister weten. Volgende week krijgt ze nieuw advies van deskundigen en op basis daarvan "zal ik bezien of eventuele verdere maatregelen nodig zijn".

Druk vanuit pluimveesector

De pluimveesector had Schouten een brief gestuurd waarin wordt aangedrongen op een ophokplicht. Het gaat om de vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), landbouworganisatie LTO, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVB) en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK).
"Als de vogelgriep hier opduikt, kost dat veel geld. We exporteren jaarlijks voor ongeveer 3 miljard aan kippenvlees", zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van Nepluvi.

Ophokplicht

Twee jaar geleden was er voor het laatst een ophokplicht. Die was begin 2018 ruim drie maanden van kracht om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. De ziekte sloeg toen toe in Flevoland, Groningen en Overijssel.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.