Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minister komt met voermaatregel als stikstofbesparing, boeren verzetten zich

  •  
03-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koeien.jpg
De voermaatregel, waardoor vee minder ruwe eiwitten binnenkrijgt, levert op korte termijn stikstofbesparing op. Deze maatregel is volgens landbouwminister Carola Schouten noodzakelijk om stikstofruimte te creëren. Vanuit verschillende kanten komt verzet tegen deze maatregel. De Tweede Kamer, LTO en boeren zelf roepen op om deze maatregel te heroverwegen of van tafel te halen.

Alternatieve voor stikstofbesparing

Een door de Kamer aangenomen motie van Kamerleden Geurts (CDA) en Harbers (VVD) zet minister Schouten aan om het alternatieve voorstel vanuit de sector door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Schouten zag zo'n plan niet zitten, omdat het lang zou duren en boeren misschien de valse hoop zouden krijgen dat haar plannen niet sowieso per 1 september ingaan.

De frustraties en emoties bij melkveehouders zitten volgens LTO hoog. "Door gebrek aan politieke lef en juridische tunnelvisie hangt er nog altijd een voermaatregel boven de markt die de sector in rep en roer brengt".

Voorstel te vrijblijvend


Schouten vond het voorstel dat de boeren uiteindelijk deden te vrijblijvend. Ze benadrukte dat ze wel degelijk met de boeren heeft gesproken, ook de afgelopen tijd. Daarvoor sprak ze via het Landbouw Collectief met de agrarische sector, maar die verzameling van clubs, waaronder de actiegroep Farmers Defence Force, liep weg van die gesprekken.

Boeren trokken op initiatief van verschillende actieclubs naar Den Haag om tegen de maatregel te demonstreren. Joop Bosmans van Farmers Defence Force (FDF) vindt de voermaatregel overbodig en nadelig voor de gezondheid van het vee. Boeren die met alternatieven wilden komen zouden daarnaast te weinig tijd hebben gekregen om dit te presenteren.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

schilderes
schilderes3 jul. 2020 - 16:08

De oplossing is zo eenvoudig: door het aantal veedieren te halveren heb je ook minder stikstofuitstoot. Maar Schouten heeft op het Malieveld geroepen dat zolang zij er is, er geen halvering van de veestapel komt. Door deze idiote voedermaatregel probeert ze zich zogenaamd aan haar woord te houden. Allemaal lapmiddelen. Dame, toon uw ruggengraat eens.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.