Vroege Vogels

Minister Kamp waarschuwt voor groei melkveestapel

  •  
19-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Koeien in de wei

© koeien - fotograaf: Jeanet1

De groei van het aantal melkkoeien moet stoppen, waarschuwt minister Henk Kamp van Economische Zaken. Als de groei doorzet, dreigt Nederland zijn uitzonderingspositie op mestgebied in de EU alsnog kwijt te raken.

Groei na daling

Minister Kamp meldt dat het aantal melkkoeien de afgelopen maanden met ongeveer 10.000 dieren is gegroeid. Eerder was de melkveestapel flink gekrompen omdat de boeren veel te veel mest produceerden.

Mestplafond

De Europese Unie heeft Nederland een mestplafond opgelegd. Er mag 172,9 miljoen kilogram fosfaat en 504,4 miljoen kilogram stikstof worden geproduceerd. Dit is binnen de EU een uitzonderingspositie, want Nederland mag meer mest op boerenland dan andere EU-landen. Om deze positie te behouden mag de mestproductie niet worden overschreden.
Volgens de minister ziet het er nu nog naar uit dat Nederland dit jaar niet boven het plafond zal uitkomen, maar "baart de recente toename van het aantal koeien zorgen". Boeren moeten de veestapel de komende maanden niet meer laten groeien, aldus Kamp.
Bron: ANP

Meer over:

melkvee, mest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.