Vroege Vogels

Minister eist stappen van mestbedrijven

  •  
14-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Mest

© Bron: Pixabay

Minister Carola Schouten van Landbouw eist dat veehouders, mesttransporteurs en andere betrokken partijen uiterlijk half december met een plan komen om de misstanden in de mestsector aan te pakken.

Gerommel met mest

Schouten eiste tekst en uitleg van de sector naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad zaterdag. Daaruit bleek dat bijna twee derde van de mestbedrijven in delen van Brabant en Limburg is veroordeeld wegens fraude of wordt verdacht van gerommel.
De minister riep de vertegenwoordigers van de sector maandag op het matje. "Dat was een stevig gesprek", aldus Schouten. De sector moet vooral naar zichzelf kijken, vindt ze. "De mestregels zijn er niet voor niets. Als er regels of wetten worden overtreden - waar dan ook - ligt de schuld bij de fraudeur of de crimineel. Naar de toezichthouder of de politie te wijzen is echt te makkelijk."

Mestfraude

Fraude met mest is slecht voor het milieu. Veehouders mogen slechts een deel van de mest uitrijden om te voorkomen dat er teveel fosfaat en stikstof in de grond komt. De rest moet worden afgevoerd, maar dat kost 1000 euro per vracht. Boeren werken daarom samen met transporteurs en doen alsof ze de mest afvoeren. De administratie klopt, maar in de praktijk rijden vrachtwagens leeg heen en weer, stelt NRC op basis van eigen onderzoek.
Schouten vindt het plegen van fraude een kwestie van cultuur en gedrag. "De huidige moraal lijkt totaal verziekt. Aanpassing van gedrag binnen de sector is dan ook hard nodig. Boeren moeten beseffen dat zij hiermee de eigen collega’s en dus de hele sector benadelen."
Bron: ANP

Meer over:

mestbedrijven, mest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.