Vroege Vogels

Minister Dekker gewekt door lawaaiactie

  •  
09-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_150466.jpg
Activisten van milieuorganisatie GroenFront! hebben minister Dekker (VROM) woensdag rond 05.00 uur wakker geschud met een geluidsopname van een opstijgend Awacs vliegtuig. De Awacs is een tot radarvliegtuig omgebouwde Boeing. De actie vond plaats bij het huis van de minister in Wassenaar.
,,Een enorm lawaai. Je schrikt er even van, want je weet niet wat het is'', reageerde de bewindsvrouw enkele uren later. Dekker schakelde de politie in om de actie te beëindigen en bezint zich nog op verdere stappen. De politie heeft een actievoerster opgepakt, omdat ze zich niet wilde legitimeren. Na een klein half uurtje lawaaiig protest zijn de activisten weggegaan.
,,We zijn bij de actie van vanmorgen bewust op de openbare weg gebleven. We hebben minister Dekker alleen een koekje van eigen deeg gegeven. Als ze de herrie te veel vond moet ze misschien ook iets doen aan de herrie in Schinveld en niet meewerken aan de kap van het bos'', aldus een woordvoerster van de milieuorganisatie.
Het is de tweede keer dat tegenstanders van Dekker's beleid op de stoep bij de minister thuis staan. Demonstranten van de Actiegroep Woonstrijd bezetten afgelopen zomer een villa in de buurt van haar woonhuis en meldden zich bij de bewindsvrouw, die op dat moment op vakantie was. ,,Vervelend'', vindt Dekker deze bezoeken aan huis.
De Tweede Kamer overlegt woensdagmiddag over de geluidsoverlast die de Awacsvliegtuigen veroorzaken in de omgeving van Schinveld in Limburg. Met zijn actie wilde GroenFront! Dekker herinneren aan uitspraken die ze eerder deed: volgens de actiegroep deed de minister klagende buurtbewoners eens af als,,overgevoelig''. Volgens de woordvoerder van Dekker heeft de bewindsvrouw dat nooit zo gezegd.
Precies een maand geleden bouwden actievoerders van Groenfront! boomhutten in een grote beukenboom in de Schinveldse bossen. Met de actie probeerden ze de kap van zes hectare bos bij het Awacs-vliegveld tegen te gaan. De NAVO heeft om de kap gevraagd en minister Dekker vroeg Defensie als boseigenaar om toestemming te geven voor de kap.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.