Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minimonsters uit de zee

  •  
17-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
'Trilobieten golden ruim een kwart miljard jaar lang als het onbetwiste succesnummer van de oerzeeën. Toch viel uiteindelijk het doek voor deze opvallende wezens. Ook in Nederland zijn fossielen van deze stokoude diertjes gevonden. De nieuwe tijdelijke expositie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht zet de minimonsters van de oerzee vól in de schijnwerpers.'
In de tentoonstelling zijn tientallen trilobieten (fossielen)  te zien van diverse grootte (je had ze van enkele millimeters tot wel 80 cm). Ook is er eén trilobiet gereconstrueerd en uitvergroot tot wel 5 meter. Allart van Viersen heeft zelf enkele honderden trilobieten gevonden, met name in kalkgroeven in de Ardennen. In Nederland zijn maar weinig trilobieten gevonden. Eén beroemd exemplaar werd in 1982 bij werkzaamheden van de Rijksgebouwendienst gevonden op enkele tientallen meters diep aan de Kastanjelaan in Maastricht. Dit kleine fossiel (enkele cmters) is ook in het museum te zien. Verder te zien, de grootste trilobiet die ooit in Belgie is gevonden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.