Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mini-computertjes voor zwarte sterns

  •  
10-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Deze week sneuvelde een Nederlands record in het vogeltrekonderzoek. Onderzoeker Jan van der Winden heeft enkele zwarte sterns computertjes meegegeven van minder dan één gram. Hij hoopt ermee te ontdekken waar de vogels overwinteren, en of ze daar dus ook bescherming kunnen gebruiken.
De 'computertjes' zijn eigenlijk 'loggers' die gegevens over donker en licht opslaan. Als Van der Winden over een jaar de vogels zou kunnen terugvangen, dan kan hij die gegevens uit de loggers halen. De computer kan dan aan de hand van dag en nachtgegevens berekenen waar de vogels precies op aarde zijn geweest.
Van der Winden heeft grote verwachtingen van het onderzoek. "Met een paar van die stukjes techniek kun je veel meer ontdekken dan met duizenden ringen. Ik hoop ermee te ontdekken waar de vogels overwinteren, en of ze daar misschien ook lijden onder de overbevissing." In de winter leven zwarte sterns op zee.
Het onderzoek wordt uitgevoerd met steun van de stichting Landschapsbeheer Zuid-Holland. Landschapsbeheer steunt boeren en andere grondeigenaren onder andere bij het uitzetten van kunstmatige vlotjes, waar de zwarte sterns bij gebrek aan eilanden van krabbescheer op kunnen broeden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.