Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder vogels in de stad

  •  
24-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
961 keer bekeken
  •  
huismus site

© karelbuitenkamp

Er komen steeds minder vogels voor in stedelijke gebieden in Nederland. Oorzaken zijn het volbouwen van de stad en het voor vogels ongunstige groenbeheer. Met enkele soorten, waaronder de slechtvalk, gaat het tegen de trend in wel goed.

Ten opzichte van 2007 waren er in 2020 gemiddeld zes procent minder vogels in steden en dorpen te vinden. Dat blijkt uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Sovon Vogelonderzoek.

Stadsvogels

Het slechtst gaat het met vogels die leven in struweel en struiken. Die populatie is in het tijdsbestek van dertien jaar met gemiddeld dertig procent gedaald. Ook met andere vogels die op groene plekken in steden leven, gaat het slecht. De aantallen in bossen en parken daalden (twintig procent), net als in het open groen (tien procent).

Het gaat ook niet goed met de meeste stadsvogels, waaronder de huismus, spreeuw, zwarte roodstaart en gierzwaluw. De populatie daarvan verminderde met tien procent. Deze daling geldt alleen als de slechtvalk niet wordt meegerekend, want daarmee gaat het opvallend goed. Als die wel wordt meegerekend, is er zelfs een positieve trend van de hele categorie te zien, namelijk een toename van 22 procent.

Stedelijk water

Met vogels die bij voorkeur leven in stedelijke wateren en moerassen gaat het ook goed. Sinds 2007 is dat aantal gemiddeld toegenomen met 30 procent. Dat komt doordat de populaties van deze soorten in het buitengebied toenemen, waardoor ze ook steeds meer de steden intrekken. Onder meer de krakeend en grauwe gans worden aangetrokken door de verbeterde waterkwaliteit en aanleg van meer water in steden, aldus de onderzoekers.

Buiten de stad

In de gebieden buiten de steden nemen de populaties toe van vier van de vijf categorieën, waarin 83 vogelsoorten zijn ingedeeld. Alleen vogels die leven in open groen, waaronder een aantal boerenlandvogels als de grutto en kievit, nemen in aantallen zowel binnen als buiten de steden al jaren sterk af.

Bron: ANP

Meer over:

stadsvogels, stad, vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

schilderes
schilderes24 jun. 2022 - 14:18

Ik ben zowat de enige met een echte groene tuin in mijn buurt. Om mij heen tegels en tegels en grind. Alle vogels komen bij mij. Maar mijn tuin is natuurlijk niet genoeg. Ontmoedig of bestraf toch dat getegel. RTL 4 is ook een hele grote boosdoener. Die laat zijn tuinprogramma's sponseren door tegelfabrikanten. Is de 'tuin' gestyled, dan is het een sjiek plaatsje geworden met wat ingebouwde bloembakken........... Treurig. Geen wonder dat de vogels niet meer kunnen overleven in de stad.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.