Vroege Vogels

Minder verpakken moet, maar hoe doe je dat?

  •  
12-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_137923.jpg
Door slimmer te verpakken kunnen bedrijven geld en het milieu sparen. SVM-PACT, de organisatie voor verpakkingen en milieu, lanceert www.slimmerverpakken.nl waardoor alle tips over recycling, hergebruik en preventie toegankelijk worden. De voorbeelden kunnen bedrijven inspireren en zijn makkelijk na te volgen.
Preventie is een prioriteit bij het milieubeheer van verpakkingen en verpakkingsafval. Maar niet ieder bedrijf heeft tijd en geld om naar mogelijkheden te zoeken. Op www.slimmerverpakken.nl , de nieuwe website van SVM-PACT staan tientallen tips en ideeën uit alle sectoren. Alle tips hebben de bedrijven die ze bedacht hebben geld opgeleverd en zijn goed voor het milieu.
Bedrijven moeten op grond van de wetgeving de milieubelasting van verpakkingen minimaal houden. Maar hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door verpakking meerdere keren te gebruiken of verpakking waarin veel recyclaat is verwerkt te gebruiken. Het ene bedrijf pakt meer producten in een doos, een ander stapelt beter en gebruikt dunnere wikkelfolie.
Zakken voor tuinaarde kunnen goed uit gerecycled kunststof gemaakt worden en op overzichtelijke leveringstrajecten zijn meermalige kratten te gebruiken. Sterke dozen van overzee worden opnieuw gebruikt om goederen in te verzenden, of verkocht als verhuisdoos.
De website wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe projecten. Er zijn links naar sites met nog meer preventievoorbeelden. Bedrijven kunnen ook zelf preventiemaatregelen aanmelden.
Het verminderen van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is een van de kerndoelen van het Europese en Nederlandse beleid op het gebied van verpakkingen en milieu. In het kader van het Convenant Verpakkingen III worden jaarlijks honderden (keten)projecten aangemeld die gericht zijn op verpakkingsreductie. SVM-PACT is de organisatie die de uitvoering van het convenant coördineert.
Bron: SVM-PACT

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.