Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder uitlaatgassen door wegverkeer

  •  
22-05-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_123909.jpg
Het personenautoverkeer is minder vervuilend dan vroeger werd gedacht. De uitstoot van fijn stof en stikstofoxiden is in de periode 1990–2005 zo’n 5 tot 15 procent lager dan tot dusverre was aangenomen.
Dankzij nauwkeuriger gegevens over het aantal gereden kilometers en nieuwe inzichten over de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen per voertuigkilometer zijn de ramingen van de emissies van milieuverontreinigende stoffen door het wegverkeer over de periode 1990–2005 naar beneden bijgesteld.
Uit nieuwe CBS-cijfers over het aantal personenautokilometers op de Nederlandse wegen blijkt de jaarlijks door personenauto’s afgelegde afstand ongeveer 5 procent lager dan eerder was aangenomen. Verder zijn nieuwe emissiefactoren berekend, waaronder die voor fijn stof en stikstofoxiden. Deze zijn gemiddeld 6 procent lager dan de oude.
De bijstellingen hebben niet tot wezenlijke veranderingen geleid in de trend van de emissies, wel in de niveaus. Ondanks de toename van het aantal voertuigkilometers met bijna 40 procent sinds 1990, is de uitstoot van alle stoffen met 50 tot 70 procent afgenomen, met uitzondering van kooldioxide. De dalingen zijn het gevolg van steeds strengere Europese milieueisen voor nieuwe voertuigen.
Het wegverkeer is een belangrijke veroorzaker van luchtverontreiniging. In 2005 was het aandeel van het wegverkeer in de nationale emissies van fijn stof, stikstofoxiden en koolmonoxide respectievelijk 19, 28 en 48 procent. Het aandeel in de emissie van kooldioxide, de belangrijkste stof in de broeikasproblematiek, bedroeg 16 procent.
Bron: CBS

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.