Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Minder spuiten door geïntegreerde plaagbestrijding

21 sep 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Geïntegreerde Plaagbestrijding

© Rob Buiter

De Europese Commissie is van plan om de onkruidverdelger glyfosaat voor nog eens tien jaar toe te laten op de Europese markt. Vorige week stelde de Utrechtse toxicoloog professor Martin van den Berg in onze uitzending dat de onrust die dit veroorzaakt misschien wat voorbarig is, want andere middelen, die boeren in plaats van glyfosaat zouden kunnen gebruiken, die zijn in de meeste gevallen minstens zo schadelijk voor het milieu, zo niet NOG schadelijker..
Is er dan helemaal geen reëel alternatief? Jawel, zegt onderzoeker Willem Jan de Kogel, van Wageningen Plant Research, namelijk: geïntegreerde gewasbescherming.

Eerst denken

Geïntegreerde gewasbescherming - meestal aangeduid met de Engelse afkorting IPM, Integrated Pest Management – gaat uit van een getrapt model. Eerst zou een boer goed moeten nadenken over het type gewas en de bodem. Bijvoorbeeld een monocultuur met allemaal planten van exact dezelfde genetische samenstelling zijn automatisch erg gevoelig voor een plaag.

... dan doen

Als er dan toch iets moet worden gedaan tegen een plaag, dan alleen op die plaatsen en tijden waar een probleem is. En als er ingegrepen moet worden, dan liefst met biologische producten. Pas als die niet beschikbaar zijn komen synthetische producten in aanmerking.

Wetgeving

Met geïntegreerde plaagbestrijding kan veel gifgebruik worden voorkómen. Een belangrijke drempel is de beschikbaarheid van biologische producten. Volgens Willem Jan de Kogel is wat dat betreft vooral de wetgever aan zet. 'De regels zijn nu gemaakt voor synthetische producten. Voor biologische producten zijn deze regels helemaal niet relevant. Ze maken de biologische producten onnodig duur, of ze houden ze helemaal van de markt.'

Meer over:

onkruid, glyfosaat

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.